Нови Сад 2021 као мост у јачању културне сцене

Објављено у категорији: Вести

Повезивање ванинституционалне сцене и установа културе кроз просторе и програме је један од главних циљева пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Овог пута тај пројекат је спона између једне од најстаријих културних установа у Србији – Српског народног позоришта и филмског фестивала „Cinema City“, у оквиру дводневног фестивала „Cinema Now“, чиме се кроз повезивање различитих актера, простора и програма, најстарији део Новог Сада, Алмашки крај, приказује као нови културни кварт.
„Обнављање културно-историјског и индустријског наслеђа, попут Подграђа Петроварадинске тврђаве, индустријског комплекса „Петар Драпшин“ односно такозване Кинеске четврти, културних станица Еђшег и Свилара јесте важно, али је још важније да то што обновимо ставимо у функцију културе. Развојем публике, повезивањем различитих културних актера и њиховом подршком, ми не само да јачамо читаву културну сцену, ми потврђујемо да већ сада култура постаје начин живота у Новом Саду“ рекао је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Ново издање филмског фестивала „Cinema City“ – „Cinema Now“ биће 26. и 27. октобра у простору некадашње фабрике за бојење свиле, која је пре тачно годину дана претворена у културну станицу Свилара.
„Ово је почетак једног новог циклуса за нас. Откривали смо по граду шта се дешава, тражили локацију за фестивал и јако нам се допао простор Свиларе. Не тако давно овај простор је био руина, за који већина људи није била свесна да постоји, а кроз транформацију која се десила Свилара функционише већ годину дана и простор је заиста мултифункционалан и ми смо пожелели да баш овде радимо фестивал. Претворићемо ову зграду у мултиплекс посвећен уметничком филму“ рекао је директор филмског фестивала „Cinema City“, Милош Игњатовић, на конференцији за медије одржаној у Свилари.

Своја врата отвориће и простор Српског народног позоришта – Кожара, преко пута културне станице Свилара, који ће бити главна локација са 350 места.
„У нашем простору, који сада уступамо за фестивал, је заправо фундус, односно велика радионица где се производе представе, велики декор за балет и оперу, тако да тај простор до сада није био намењен јавности, али смо зато желели да одшкринемо врата да публика види како то изгледа и како настају велике представе “ изјавио је на конференцији за медије управник Српског народног позоришта, Зоран Ђерић.

Улаз на фестивал се неће наплаћивати, а за пројекције филмова може се резервисати место унапред преко Gigstix.cоm, као и у Свилари и Кожари пред пројекције уколико остане места, како би се избегле гужве.
Нови формат фестивала ове године део је програмског лука „Друга Европа“, који ће, у духу припрема Новог Сада као Европске престонице културе, до 15. децембра представити другачију, скривену, мањинску, храбру и изазивачку културу и уметност.

Оставите одговор