Нова места – конкурс за уређење малих јавних површина

Објављено у категорији: Вести

Уредите свој комшилук! У среду 18. априла 2018. године, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ расписала је конкурс „Нова места – микрогрантинг“ за уређење малих јавних површина у Новом Саду и Зони 021 (Беочин, Ириг, Сремски Карловци).

У оквиру пројекта ,,Нова места – Микрогрантинг“ конкурсом за уређење малих јавних површина предвиђено је да грађани буду ти који пријављују и до краја реализују своје идеје за конкретне локације које самостално бирају. Удружењима грађана и стамбеним заједницама, чији предлози буду изабрани као најбољи од стране стручног жирија, биће одобрена финансијска средства у износу од максимално 350.000,00 динара.

Шта се све може радити?

Грађани могу постављати нови урбани мобилијар (клупе, столове, надстрешнице, перголе, канте за отпатке, држаче за бицикле, украсне жардињере…). Могу се бавити урбаним баштованством – озелењавањем површина (постојећих жардињера и старих пешчаника), или чишћењем и уређењем простора, културним и еколошким активностима… Могу постављати инфраструктуру за социјалне активности (поље за боћање или опрему за шах, скејт-парк…) или организовати простор за креативно изражавање. Предложене локације морају бити јавне површине које су свима доступне, и то не могу бити приватне парцеле и дворишта, као и простори који спадају у зону посебног режима заштите у Новом Саду и културно-историјске целине градског језгра Сремских Карловаца.  

Да бисте идеју пријавили на конкурс, није потребно предзнање о хортикултури или архитектонско-урбанистичкој пракси. Потребна је само воља, креативност и ентузијазам!

Конкурс је припремљен и реализује се у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада.

За све техничке и административне поступке који морају бити предузети, иницијатори предлога ће имати стручну подршку и помоћ.

Током априла, биће организовани „Инфо дани“ на ову тему, а заинтересовани грађани питања могу поставити и путем имејла: predlog@ns2021.rs или телефоном на број: 060/7202116, сваког радног дана од 10-12ч.

Детаљи конкурса

Оставите одговор