Gradska koncertna dvorana u novoj muzičkoj i baletskoj školi

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ sa ponosom ističe rezultate napretka radova na kulturnim infrastrukturnim projektima: najava prve faze radova u Youth Creative Polis-u i odlične dinamike izvođenja radova na izgradnji nove muzičke i baletske škole sa Gradskom koncertnom dvoranom.

Nova škola imaće kapacitete za nesmetan rad 1.500 učenika sa 200 profesora u muzičkoj školi i 600 učenika sa 60 profesora u baletskoj. Ukupne površine od 12.520m2, zgrada će imati i dve koncertne sale: veliku Gradsku koncertnu dvoranu sa 430 mesta i malu školsku koncertnu salu sa 150 mesta. Za Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u 2021. godini od izuzetne važnosti je izgradnja kapaciteta za izvođenje kulturno-umetničkih sadržaja. Samim tim, nova Gradska koncertna dvorana u muzičkoj i baletskoj školi predstavlja kapitalni infrastrukturni projekat, čijom realizacijom ne samo da ispunjavamo obaveze koje smo na sebe preuzeli već mladima ostavljamo u legat kako objekat tako i misiju stvaranja kulturnih i kreativnih potencijala.

Spratnost nove muzičke i baletske škole je u delu Baletske škole Su+P+2, u delu Muzičke škole Su+P+3, a u delu Gradske koncertne dvorane P+3. Prva faza izgradnje škole sa budućom najmodernijom koncertnom dvoranom finansirana je iz budžeta Grada Novog Sada u iznosu od 366 miliona, vrednost druge faze radova je 820 miliona, a u trećoj fazi biće odvojeno 700 miliona dinara. Veoma je važno naglasiti da je ispoštovana planirana dinamika izvođenja radova i da se paralelno izvode radovi na konstrukciji objekta, građevinsko zanatski radovi, deo instalaterskih radova, kao i radovi na izgradnji saobraćajnica.

 

Objekat muzičke i baletske škole, na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu, zadovoljiće sve svetske standarde ne samo kada je reč o izgledu i funkcionalnosti prostora, već i kvalitetu gradnje. Osnovni cilj pri projektovanju i izgradnji škole bio je visok stepen energetske efikasnosti, što je uslovilo  odabir savremenih građevinskih komponenti, kao što su:  toplotne pumpe, ventilisane fasade od fiber cementnih kompozitnih ploča, niskoemisiona stakla na prozorima i staklenim zid-zavesama, i razni drugi građevinski materijali I elementi, koje će zadovoljiti uslove za energetsku efikasnost savremenog i funkcionalnog objekta.

Kapitalni infrastrukturni projekti (nova Gradska koncertna dvorana u okviru muzičke i baletske škole, Youth creative polis, Nova mesta, Kulturne stanice itd.) izgrađuju se u cilju proširivanja i osnaživanja kapaciteta za 2021. godinu kada će Novi Sad nositi titulu Evropske prestonice kulture, i donose promene u okviru pokrenutih procesa transformacije grada u bolje i kvalitetnije mesto za život.

Ostavite odgovor