Независни експерти: одличне оцене за припрему престонице културе

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад је добио одличне оцене у досадашњим припремама за 2021. годину када ће понети престижну титулу Европске престонице културе. Представљајући извештај независних експерата панела Европске комисије, као и истраживања тима за евалуацију сачињеног од независних експерата професора са Универзитета у Новом Саду, Фондација „Нови Сад 2021“ обележила је двогодишњицу од добијања титуле и најавила нове просторе и програме који ће обележити наредни период њиховог рада.

Последњи извештај панелиста независних експерата Европске комисије, из јуна месеца, врло афирмативним приступом даје позитивне оцене о напретку пројекта Европска престоница културе, истиче Вук Радуловић руководилац сектора за развој програма Фондације „Нови Сад 2021“: „Извештај упућен Новом Саду један је од најпозитивније оцењених, кажем то из искуства јер сам имао прилику да прочитам велики број извештаја и других докумената који су усмерени ка евалуацији пројеката Европске престонице културе. У извештају о нашем пројекту панелисти су истакли значајан напредак у развоју програма пројекта „Нови Сад 2021” и јасно дефинисану уметничку визију. Такође, похваљен је напредак најзначајнијих сервиса који се развијају у оквиру пројекта, попут Новосадског волонтерског сервиса, али и започетих радова у оквиру инфраструктурних пројекта. Позитивне оцене стигле су и за независност тима Фондације и тимски дух која влада међу члановима тима.”

Радуловић истиче да је оваква оцена само додатно потврђена доласком Тибора Наврачича, Европског комесара за културу, младе и образовање у Нови Сад, када је и он сам изјавио да се пројекат „Нови Сад 2021” спроводи на најбољи могући начин те нагласио да су резултати веома видљиви и то само две године од добијања ове престижне титуле. 

Доц. др Мирослав Вујичић и доц. др Сања Ковачић, испред тима за евалуацију сачињеног од независних експерата са Универзитета у Новом Саду представили су начин истраживања и рада овог тима истичући значај оваквог приступа и прелиминарне резултате истраживања локалне заједнице.

„Веома је добро да се  са процесом евалуације кренуло на време како би се јасно исказали резултати где је Нови Сад био на почетку процеса, а где ће бити после 2021. године, јер ће се тиме оцењивати значај добијања титуле за наш град. Поред дугорочног карактера, комбинације квантитативног и квалитативног истраживања и учешће мултидисциплинарног тима експерата представља додатну вредност праћења ефеката Европске престонице културе на све аспекте живота града,” рекао је професор Вујичић. Др Сања Ковачић истиче да се већ сада међу грађанима бележи јасно позитиван став о титули коју је понео наш град (више од 80% грађана), док се ефекти по град перципирају као позитивни поготово када је реч о развоју културне понуде у граду, децентрализацији културе, укључивања (партиципативности) грађана као и о развоју туризма са 96% грађана који истичу позитивне ефекте.

У новоотвореним просторијама Фондације „Нови Сад 2021“, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић најавио је нову, кључну фазу у обнови и развоју Кинеске – креативног полиса и то симболично од 13. октобра, на двогодишњицу титуле Европске престонице културе.

„Кинеска је метафора пројекта „Нови Сад 2021“. Бавећи се чињеницама, утисци су остали у делу субјектиних интерпретација. Тако и сада, позитивне чињенице о нашем раду од стране независних експерата нама остављају само простора за утисак да смо на добром путу и да ћемо на тај начин наставити да радимо све до 2021. године,” рекао је Миленковић и најавио, поред већ отворених културних станица „Караван” и „Еђшег”, отварање културне станице „Свилара” 23. октобра ове године, али нове две културне станице „Опенс“ и „Клиса“ које ће почети са радом током 2019. године.

 

Оставите одговор