Neka njihov glasan zvuk oglasi mir – Zvona širom Evrope povodom Međunarodnog dana mira

Објављено у категорији: Вести

U Evropi, više od hiljadu godina, zvona su obeležavala vreme za posao, odmor ili molitvu. Zvona su bila sastavni deo muzike religijskog i svetovnog života.

Čak i danas, svakodnevno možemo da čujemo milione zvona širom Evrope.  Zvona na tornjevima crkava i gradskih kuća, grobnim zvonicima i spomenicima na jedinstven način predstavljaju osnovne evropske vrednosti koje mogu da se i vide i čuju.

Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture podržava projekat „Zvona širom Evrope“ koji sprovodi i organizuje „Vojvođansko udruženje za ranu muziku“

Ova panevropska inicijativa obeležava se povodom Međunarodnog dana mira i Evropske godine kulturnog nasleđa. Širom Novog Sada će se 21. septembra ovim povodom od 18 do 18:15č čuti zvona.

Mnogi Evropljani vole zvuk zvona, muziku bez reči koja je nastala iz vekovima stare zanatske tradicije. Ovaj zvuk postoji već pet hiljada godina, čak i pre nastanka hrišćanstva. Ovo je nešto interkulturalno: bilo da su u pitanju zvona katedrale, zvona budističkog hrama ili pak šinto svetilišta – ona predstavljaju neku vrstu ceremonije, prolaznost vremena i transcedenciju izvan granica jezika. Ovo je kultura u najširem smislu, objedinjujući svakodnevni život (sat koji oglašava sate), poziv na mir (zvona mira u Hirošimi i Berlinu), politiku (državno zvono u katedrali Notr Dam u Parizu), običaje (zvona koja zvone na dan Svih svetih), umetnost (muzika orgulja), obeležavanje kulturološki važnih datuma (zvona povodom pedesetogodišnjice nastanka Berlinskog zida) i religija (poziv na crkvenu službu i obeležavanje važnih trenutaka u liturgiji).

Zvuk zvona, gde god da ga čujete, odgovara onome čega želimo da se setimo tokom Evropske godine kulturnog nasleđa u 2018. godini i prenesemo na našu decu: vrednost solidarnosti i mira i naše kulturno nasleđe u Evropi i svetu.

U 2018. godini, prisećamo se kraja Prvog svetskog rata od kog je prošao vek, početak Tridesetogodišnjeg rata 1618. godine i njegovog kraja 1648. godine kako ne bismo zaboravili koliki značaj mir ima za nas. Stoga pozivamo sve vlasnike zvona u Evropi da 21. septembra 2018. godine od 18.00 do 18.15 časova svi zajedno oglasimo zvona svuda u Evropi povodom Međunarodnog dana mira i pridružimo se predivnom iskustvu deljenja kulturne baštine!

 

Budi deo oglašavanja zvona širom Evrope. Na sledećem linku možete pronaći informacije o učešću na Evropskom oglašavanju zvona – https://sharingheritage.de/en/projects/friede-sei-ihr-erst-gelaeute-ringing-the-bells/

 

 

Оставите одговор