Настављају се радови на обнови и развоју тзв. Кинеске четврти

Објављено у категорији: Вести

Изградња комуналне инфраструктуре и уређење свих саобраћајних површина на Булевару Деспота Стефана, у северној зони и на саобраћајници између тзв. Кинеске четврти и студентских домова почиње половином октобра.

Тако девастирани простор некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин” улази у нову фазу обнове и развоја. Планирано је да на том делу Булевара деспота Стефана, од раскрснице са Шекспировом улицом до Моста слободе, и колски прилази и коловоз у зони оближњег студентског дома буду обновљени и проширени. Биће такође, изграђени тротоари, бициклистичке стазе и паркинг места. Поред саобраћајне, биће обновљени електрични водови и изграђене нове трафостанице, уведен вреловод и омогућено грејање и изведени оптички каблови. Цела локација добиће и јавну расвету, биће озелењена и поплочана. Свим радовима претходиће изградња нове водоводне и канализационе мреже. На делу стоваришта „Мостоградње“ наћи ће се место и за нову зелену површину са паркингом за посетиоце будућег Креативног полиса. Поред комуналне инфраструктуре, Град Нови Сад је при крају припрема за обнову и надоградњу објекта намењеног за Културну станицу „Опенс“, чија реализација треба да започне до краја ове године. Интензивно се ради на завршетку пројеката обнове највећег објекта на Булевару деспота Стефана, чија се реализација очекује почетком следеће године. Град Нови Сад ће у наредном периоду започети процес пројектовања обнове свих других постојећих објеката у Кинеској четврти, а који ће се реализовати у наредним годинама. На тај начин, такозвана Кинеска четврт, намењена за потребе културних и креативних индустрија, постаће јединствено место у нашој земљи и једно од малобројних у региону.

После усвојеног плана детаљне регулације, чиме је сачувано  архитектонско и индустријско наслеђе бившег индустријског комплекса „Петар Драпшин“, дошло је до опсежних истраживања и анкета,  и низа отворених јавних расправа, стручне, али и најшире јавности на основу којих је донесено пет тачака развоја будућег Yоутх цреативе полиса. На основу  одлука заснованих на чињеницама и демократичности, а које су биле важне за развој културе дијалога, радна група за капиталне и инфраструктурне пројекте европске престонице културе, уз подршку Савета за развој ,“Youth creative polisa’’, координисала је састанке надлежних предузећа и градских управа чиме су усклађене потребе и утврђени технички услови за ефикасно извођење радова на системима комуналне инфраструктуре.

У складу са тим, до сада су уклоњени нелегални, небезбедни и нехигијенски објекти. За досадашње закупце у тзв. Кинеској направљен је преседан. Иако је уговором о закупу дефинисано да је боравак могућ „до промене намене”, на иницијативу Фондације „Нови Сад 2021“, уз сагласност и жеље закупаца, а уз помоћ и могућности Управе за имовину и имовинско правне послове, обезбеђене су привремене или трајне локације за њихов далји несметани рад.  Малобројним уметницима из тзв. “Кинеске” посвећена је посебна пажња, па се њима максимално изашло у сусрет.

Паралелно са тим процесима, на основу пете тачке обнове и развоја тзв. Кинеске четврти, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” ће у Новом Саду, од 23. до 25. октобра, окупити еминентне регионалне, европске и светске стручњаке који се баве ревитализацијом и управљањем сличних креативних дистрикта.

На конференцији „Управљање креативним дистриктима: Кинеска – креативни полис” ће се поред предавача са Јејла, Колумбија и Њујорк универзитета, Нине Рапапорт Хал и Срђана Јовановића Вајса, између осталих обратити и представник непрофитне организације „Creative Industry Košice” из Словачке, као и креативна директорка Маја Лалић из Mixer House-а.

Одговоре на питања шта је креативни дистрикт за развоју културних и креативних индустрија,  који су најбољи модели управљања њиховим потенцијалима, који су закључци али и даљи кораци када је у питању будући новосадски креативни полис, инострани експерти поделиће са представницима Фондације „Нови Сад 2021“, али и градским институцијама и стручњацима.

Тачан почетак радова на увођењу комуналне инфраструктуре у будућем новосадском креативном полису, као и детаљима конференције, биће објављен на конференцији за медије 12. октобра у новоотвореним просторијама Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” на Тргу Слободе 3.

 

Оставите одговор