Proglašene najbolje ideje projekta „Uključi se, pronađi rešenje“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Najbolje učeničke ideje u okviru drugog kruga projekta  „Uključi se, pronađi rešenje“ svečano su proglašene u Gradskoj kući.
 „Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu podržavaju mlade srednjoškolce. Danas će biti podeljene po dve nagrada u svakoj školi. Mi, kao grad Novi Sad, podržavamo projekat jer mladi treba da se uključe i pronađu rešenja. Oni su dobili priliku da menjaju svet i da urade nešto lepo za svoju školu i za svoju okolinu”, kaže zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, Dragan Aleksić.
Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope će, za razliku od prošle godine, većim budžetom finansirati čak dve učeničke ideje iz dve različite kategorije i uključiti jedanaest srednjih škola.
 „Svaka škola dobija po dve nagrade. Jednu od OPENS-a, drugu od Evropske prestonice kulture. Mislim da su sve ideje vrlo zanimljive. Ono što je jako važno jeste da kontinuirano podržavamo ovaj projekat, da stalno mlade ohrabrujemo i da oni to usvoje kao neku naviku. Kroz kontinuitet, ideje mogu da budu sve bolje”, rekla je ispred projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Milica Rašković.
Novosadski srednjoškolci glasali su za najbolje predložene ideje na polju aktivizma, kulture i stvaralaštva, koje će im pomoći da unaprede svoje sredine, odnosno srednje škole.
 „Đaci su nam kroz ovaj projekat rekli šta stvarno žele i mi smo videli šta im je potrebno. Ideje su vrlo različite, došle su od samih đaka i odgovaraju na njihove konkretne potrebe. Najviše teže ka tome da im prostor u školi i vreme koje provedu tamo bude udobnije i zanimljivije”, kaže ispred OPENS-a asistentkinja programske koordinatorke, Dobrila Marković.
Jedna od pobedničkih ideja dolazi iz Medicinske škole 7. April. Učenici su predložili obnovu zavesa u kabinetima i organizaciju vršnjačke edukacije o polno prenosivim bolestima.
 „Mislim da su projekti ovakve vrste veoma bitni i ovo je možda najznačajniji projekat koji se tiče nas srednjoškolaca. Ovaj novac koji dobijamo je jedna odlična motivacija za učenike. Facilitacija je takođe bila veoma bitna u ovom procesu, jer mladi treba da nauče kako se radi na ovakvim projektima”, kaže učenik Medicinske škole, Velibor Maksimov.
Programi poput Participativnog budžetiranja su pravi način da se mladi uključe u političke procese i nauče da budu odgovorni građani.

Ostavite odgovor