Najavljeno renoviranje kuće Mileve Marić

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Radovi na obnovi fasade kuće porodice Marić u Kisačkoj ulici broj 20, u kojoj su, početkom prošlog veka, živeli naučnici Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, trebalo bi da počne ove godine.

 

Kako je ranije najavljeno, Grad Novi Sad će dobiti značajna sredstva koja će, između ostalog, biti iskorištena za obnovu gradskih fasada kao deo priprema Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Posle decenija devastiranja i propadanja, konačnom renoviranju fasade prodočne kuće Marić u Kisačkoj ulici prethodiće postavljanje info-ploče 1. februara povodom Dana grada Novog Sada. Kako je planirano, uz obnovu fasade biće uređena i spomen-soba koja će najvećim delom ipak biti posvećena matematičarki Milevi Marić.

Mileva Marić i Albert Ajnšatjn u toj kući, koju je sagradio njen otac Miloš oficir Šajkaškog odreda, boravili su 1905. i 1907. godine. Posebno je zanimljiv podatak da je Ajnštajn formulisao specijalnu teoriju relativnosti koju je svetu predstavio 1905. godine, pa je moguće da je teorija relativiteta stvorena baš u Novom Sadu!?

Ostavite odgovor