Најављено реновирање куће Милеве Марић

Објављено у категорији: Вести

Радови на обнови фасаде куће породице Марић у Кисачкој улици број 20, у којој су, почетком прошлог века, живели научници Милева Марић и њен супруг Алберт Ајнштајн, требало би да почне ове године.

 

Како је раније најављено, Град Нови Сад ће добити значајна средства која ће, између осталог, бити искориштена за обнову градских фасада као део припрема Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

После деценија девастирања и пропадања, коначном реновирању фасаде продочне куће Марић у Кисачкој улици претходиће постављање инфо-плоче 1. фебруара поводом Дана града Новог Сада. Како је планирано, уз обнову фасаде биће уређена и спомен-соба која ће највећим делом ипак бити посвећена математичарки Милеви Марић.

Милева Марић и Алберт Ајншатјн у тој кући, коју је саградио њен отац Милош официр Шајкашког одреда, боравили су 1905. и 1907. године. Посебно је занимљив податак да је Ајнштајн формулисао специјалну теорију релативности коју је свету представио 1905. године, па је могуће да је теорија релативитета створена баш у Новом Саду!?

Оставите одговор