На Тргу слободе изложба дечјих цртежа „Трипут ура за Нови Сад 2021!”

Објављено у категорији: Извештаји

Осим градова партнера, значајних културних институција и великог броја различитих организација, подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године пружили су и новосадски малишани. Они су, у својим вртићима цртали на тему „Нови Сад – Мој град“, а најбољи радови представљени су у оквиру изложбе „Трипут ура за Нови Сад 2021!“ која је отворена данас на Тргу слободе. Том приликом, присутне малишане и њихове васпитаче поздравио је члан Градског већа за културу Вања Вученовић.

– Младост, енергија и креативност представљају битне аргументе Новог Сада у кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године. Овом изложбом афирмишемо дечје стваралаштво и нашим најмлађим суграђанима дајемо прилику да се изразе и да нам на себи својствен начин изнесу утиске о животу у Новом Саду. Град, посредством Предшколске установе „Радосно детињство“ и других културно-образовних организација, води рачуна о најмлађим суграђанима, упознаје их са културом и подстиче њихову креативност, а то је важан сегмент наше апликације за ову престижну титулу – изјавио је Вања Вученовић.

У пројекту који је реализован уз подршку Града Новог Сада и Града Дортмунда, учествовала су деца из 12 вртића Предшколске установе „Радосно детињство“. Деца су цртала на тему „Нови Сад – Мој град“, а у процесу селекције одабрано је 100 најбољих радова који су представљени на изложби. На свечаном отварању присутне су поздравили и директорица ПУ „Радосно детињство“ Мирјана Ђурђев, као и програмски директор кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године Момчило Бајац који је истакао да су деца најважнији амбасадори Новог Сада и да њихова изложба представља прави увод у велику конференцију где ће подршку Новом Саду пружити представници осам Европских престоница културе.

Град Дортмунд је поводом јучерашњег догађаја послао још једно писмо подршке кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе за 2021. године, у којем се, између осталог, истиче да је „главни изазов Новог Сада како се носити са демографским и интеркултуралним променама. Да би се нашла решења за овај изазов, општа тема кандидатуре Новог Сада могла би да буде „Нове генерације“, што је уједно и кључно питање за све градове данас. Стога, Одсек за културу Града Дортмунда је вољан да буде партнер програма размене који би се бавио „новим генерацијама“, а први корак ка томе је активно укључивање, између осталих, и најмлађе популације. Изложба дечјих радова је диван пример за то – наводи се у писму.

Изложба „Трипут ура за Нови Сад 2021!“ трајаће до 14. септембра, на Тргу слободе.

 

 

Оставите одговор