На Дан победе у фокусу „Будућност Европе“

Објављено у категорији: Вести

„Европа је одређена чињеницама кроз историју и географију у садашњости, али оно што ће бити будућност то ће знати само они који су будућност Новог Сада и Европе и због којих покрећемо платформу оволиких размера. Платформа „Будућност Европе“ је трећа велика платформа, после Дочека и Калеидоскопа културе, коју смо покренули и то пре 2021. године и утолико нам је значајнија јер је ово година када је Нови Сад Омладинска престоница Европе“, рекао је директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић приликом представљања нове програмске платформе „Будућност Европе“ у културној станици Свилара, симболично покренуте на Дан победе и Дан Европе.

У месец дана, од 7. маја до 7. јуна, кроз више од 50 програма, пројекат „Нови Сад 2021“ у сарадњи са преко 40 партнера из земље и Европе, реализоваће платформу „Будућност Европе“ чији је циљ развој и унапређење квалитета омладинске културе, као и могућност да се младима из Новог Сада омогући да креативно и критички промишљају будућност Европе.

Будући да је идеја „Будућности Европе“ да укључи младе у формулисање новог европског наратива, генерална секретарка Европа Ностре, Снешка Квадлих Михаиловић истиче да је улога младих у грађењу наратива будућности Европе кључ.
„За мене млади нису будућност, за мене су млади садашњост, тако да је веома важно што се у оквиру пројекта „Нови Сад 2021“ пажња посвећује и овој теми и тежи да се што више уложи у укључивање младих. Млади су пуни идеја, енергије, талента и то је једини начин да се они на најодговорнији начин укључе у изградњу наше будућности, будућности Новог Сада, Србије и Европе“, рекла је Квадлих Михаиловић.

Почетак нове платформе, обележиће панел дискусија „Млади и европско културно наслеђе“, која ће се бавити питањем улоге младих у заштити и презентацији локалног и европског културног наслеђа. Такође, биће представљени и резултати међународног пројекта „S.P.A.C.E. – Street Participation for Active Citizenship in Europe“ чији је један од партнера и Фондација „Нови Сад 2021“. Пројекат је обухватио уличне дебате у 14 европских градова у оквиру којих су млади износили мишљење о будућности Европе. Затим ће представници ОПЕНС 2019 представити шест идеја младих за будућност Европе насталих у оквиру пројекта „50 идеја за Европу – Нови лидери, нове могућности“.

„Треба укључити младе у процес доношења одлука, треба им дати прилику и шансу и не само декларативно већ и стварно, кроз активности и програме које спроводимо. Када младе укључимо од почетка у процес, кад им дамо одговорност и када са њима разговарамо на неком једнаком нивоу, можемо да очекујемо сјајне резултате“, истакао је овом приликом координатор ОПЕНС 2019, Вукашин Гроздановић.

У склопу покретања нове програмске платформе у културној станици Свилара биће изведена интеркативна представа Форум театра „И шта ћемо сад“, која се бави питањем „Отићи или остати?“. Такође, биће презентован и програм „Европско менторство“, намењен средњошколцима и студентима.
Од 20 сати на Тргу слободе, у склопу концерта „Ритам Европе“, Новосађани ће уживати у наступу бендова Партибрејкерса, Обојеног програма, Kавасаки 3П и Јосип А Лисац.

У наредних месец дана, а у склопу програмске платформе „Будућност Европе“, Новосађане очекују многобројни догађаји, радионице, фестивали који ће укључити младе на различите начине како би они сами били део другачијих културних садржаја, те креирали нову културну слику нашег града.
У наредним данима, најмлађи ће моћи да се прикључе циркуским радионицама које ће бити одржане 10. маја у културној станици Еђшег, која ће 11. и 12. маја бити домаћин фестивала „Дани фантазије“ – највећег фестивала епске и научне фантастике у Војводини. У суботу, 11. маја, у културној станици Свилара биће изведена представа „Повуци – Потегни“ која обрађује тему евроскептицизма, а настала је на основу вишемесечног истраживања учесника кроз радионице реализоване у оквиру међународног пројекта „ЕYЕ-Нет“ чији је партнер Фондација „Нови Сад 2021“.

Еђшег ће 14. маја угостити Фестивал младих неафирмисаних уметника, а дан после деца ће имати прилику да се окушају у Ликовно – едукативним радионицама које ће у овој културној станици бити организоване сваке среде од 18 часова све до прве недеље јуна.

Слику о промишљању будућности Европе свакако ће употпунити Форум „Креативна Европа“ чији је циљ изучавање и презентација нових метода међународне културне сарадње. Форум ће бити одржан 16. и 17. маја у културној станици Свилара. Сви заинтересовани да присуствујете Форуму, пријавите се до 10. маја путем сајта Форум „Креативна Европа“

Све информације о дешавањима и појединостима нове платформе „Будућност Европе“, можете пронаћи на линку.

 

Оставите одговор