Na Dan Evrope predstavljeni rezultati i planovi projekta „Novi Sad 2021“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Povodom Dana pobede i Dana Evrope Fondacija „Novi Sad 2021 – Evopska prestonica kulture“ održala je prvu konferenciju na kojoj je predstavila dosadašnje rezultate kao i planove, posebno za ovu prvu godinu nakon dobijanja titule Evropske prestonice kulture. Konferencija je priređena pod nazivom „Za nove mostove“, sa željom da predstavi mostove koje Fondacija želi da izgradi. Akcenat je bio na prvom mostu Nada, koji će se graditi tokom 2017. godine, sa glavnim ciljem da osnaži ljudske i prostorne kapacitete koji će omogućiti što uspešniju realizaciju tako velikog i značajnog projekta kao što je EPK.
O značaju ovog projekta za Novi Sad govorio je gradonačelnik Miloš Vučević, koji je naglasio da je titula Evropska prestonica kulture dramatično na bolje promenila imidž Novog Sada i da je Novi Sad, od oktobra prošle godine, daleko bolje pozicioniran, i u nacionalnim, i u međunarodnim okvirima.


– Danas je daleko ugodnije i prijatnije biti gradonačelnik Novog Sada kada vidite koliko je poraslo interesovanje za naš grad, kada imate priliku da se srećete sa veoma uglednim ljudima širom Evrope koji žele da razgovaraju u ovom projektu i kada imate priliku da u centru Dortmunda otvorite Trg Novog Sada – rekao je gradonačelnik Vučević, ističući i da Novi Sad ima projekat koji je od Vlade Srbije proglašen za projekat od nacionalnog značaja. – Ta podrška nije samo formalna i deklarativna, ona je suštinska i materijalno opipljiva – istakao je Vučević.

Gost konferencije bio je i ekspert za kulturna pitanja Marton Meheš, koordinator saradnje projekta „Novi Sad 2021“ sa Dunavskim regionom i umetnički direktor projekta „Pečuj 2010“.
– Projekat „Pečuj 2010“ je bio, pre svega, infrastrukturni projekat, dok „Novi Sad 2021“ ima razvijeniji programski deo u kojem će veoma važnu ulogu imati programska linija za projekte sa Dunavskim regionom – kazao je Meheš i naglasio da se Novi Sad nalazi na sredini toka Dunava, što je idealna pozicija za kreiranje brojnih projekata. On je saopštio podatak da se i danas, sedam godina od kako je Pečuj bio Evropska prestonica kulture, na zaglavlju zvaničnog dokumenta koje šalje gradonačelnik, i dalje nalazi logo projekta „Pečuj 2010“.

Ističući simboliku Dana pobede i Dana Evrope, kao i to da je baš taj dan idealan za promociju jednog od najznačajnijih evropskih projekata, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković izrazio je želju da ova konferencije podstakne što bolju komunikaciju jer je EPK izuzetno kompleksan i zahtevan projekat koji se iz dana u dan menja.

– Evropska prestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata koji je naš grad dobio priliku da realizuje. Ovo je naš projekat. Mnogi će ga realizovati, ali svi će u njemu učestvovati, samim tim što će biti u Novom Sadu 2021. godine – rekao je Milenković,
Titula Evropska prestonica kulture ne sme biti naše opravdanje, slamka spasa za ono što već ustaljeno znamo i radimo jer, kako je kazao Milenković, EPK je stalno i iznova učenje, saznavanje nečeg novog, ali i odučavanje od onoga što je loše naučeno.
– Mi ovu godinu, sa puno nade, nazivamo prvom i u njoj gradimo most Nada, odnosno kulturne kapaciteta i javne prostore, a noseći stub ovog mosta je vrednost koja se ogleda u demokratizaciji kulture – istako je direktor Fondacije Nemanja Milenković, objašnjavajući da to podrazumeva približavanje kulture građanima i istovremeno poziv da se, zajedno sa akterima umetničke scene, i oni aktivno uključe u oblikovanje kulturnog života grada. On je istakao i da je IDEA, kao prvi korporativni partner na projektu „Novi Sad 2021“, pokrenula pilot-projekat uređenja prvog urbanog džepa u Novom Sadu.
Konferencija „Za nove mostove“, na kojoj je uz novinare prisustvovao i veliki broj predstavnika institucija kulture, organizacija i pojedinaca koji se bave kulturom, bila je i odlična prilika da se predstave strategija, planovi i projekti planirani za ovu godinu. O svemu ovome više su rekli rukovodioci različitih sektora u Fondaciji.

U holu Studija M u saradnji sa EU Info-kutkom iz Novog Sada, priređena je multimedijalna izložba arhivskih dokumenata i fotografija pod nazivom „Sve ujedinjenija EU: Nasleđe Rimskih ugovora za današnju Evropu“. Ovu putujuću izložbu su pripremili Istorijski arhiv Evropske unije zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, a povod je obeležavanje 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora. Svrha ove izložbe je da pruži istorijski prikaz razvoja evropskih integracija, od potpisivanja Ugovora do izazova s kojima je Evropa suočena danas.

Publikacija o mostu Nada: rezultati rada, strategije i projekti u 2017. godini.

Ostavite odgovor