Мурали ће улепшати кеј

Објављено у категорији: Вести

Свих шест рени-бунара, који се налазе на обали Дунава уз шеталиште на Сунчаном кеју, до јесени ће бити осликани муралима на основу пројекта мурализације и оплемењивања јавних површина у Новом Саду, а који се налази у апликационој књизи на основу које је Нови Сад добио тутулу Еврпске престонице културе.
Како најављује Сандра Трифуновић Стојановић из Удружења Фабрика културе, које је осмислило и реализује овај пројекат, на основу договора са ЈКП Водовод и канализација и уз подршку Фондације Нови Сад 2021, до краја „цртачке сезоне“, односно до октобра биће осликани сви објекти рени бунара уз шеталиште на Кеју. Пројекат би требало да се заврши радионицом на коју би уметници, који су учествовали у мурализацији рени-бунара, позвали младе Новосађане заинтересоване за уличну уметност.
– Радује нас да у овој првој години Европске престонице културе започињемо реализацију мурализације Новог Сада и промоције уличне уметности – изјавила је Сандра Трифуновић Стојановић и изразила очекивање да ће таквих пројеката из године у годину бити све више.
Мурале на пет рени-бунара осликаће новосадски, а на шестом пољски стрит-арт уметници који ће у Нови Сад стићи на основу сарадње са тимом Вроцлав 2016 и пројекта размене уметника Plants – Artists in Residence. 
Како би се уредио цео процес системског решења израде мурала у Новом Саду Фондација Нови Сад 2021 организовала је данас други састанак у низу на којем су присуствовали представници уличне уметности и јавних институција. Др Лазар Јованов, који предводи тим за пратиципацију Фондације Нови Сад 2021, каже да је Фондација дала предлог ЈП Урбанизам да изради истраживање и аналаизу свих погодних локација у Новом Саду на којима би могли да се осликају мурали и графити.
– У овом процесу је потребно активно учешће свих организација и појединаца који се баве уличном уметношћу, како би истраживање било што опширније и како би приредили јединствену књигу локација за наредне године која ће послужити свим заинтересованим уметницима за осликавање јавних површина – истакао је Јованов.
Процес истраживања и мапирања јавних површина ће, како наглашава Јованов, помоћи ће стрит-арт уметницима да са већим кредибилитетом имају формалнији однос према надлежним градским инстанцама за добијање легалних дозвола за осликвање јавних површина муралима и графитима.
Међу првим локацијама које би требало да се нађу у тој својевсрној мапи могли би се, поред површина у центру града, наћи и огромни простори напуштених индустријских објеката у Новом Саду.

Оставите одговор