Нови мурал светског уметника и дизајнера у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

„Љубав“ – порука је коју шаље нови мурал у Новом Саду, насликан на обновљеној фасади зграде прекопута културне станице Еђшег.
То је поклон светски признатог мултимедијалног уметника и дизајнера Бена Џонстона Новом Саду, који је желео да остави уметнички траг након свог боравка и рада.


Станари зграде сами су предложили да баш њихова фасада, која „гледа“ у културну станицу Еђшег буде обновљена и улепшана, што додатно доприноси читавом окружењу, поготово током различитих догађаја у Еђшегу.
Зашто баш љубав за мурал? Бенова идеја била је да порука коју ће његов рад свакодневно преносити пролазницима буде позитивна.
Уметник који је обишао свет и који своју инспирацију проналази у културним различитостима, први пут је био гост Новог Сада.
„Мој први боравак у Новом Саду је заиста занимљив. Град ми се допада, волим што је све некако близу. Као неко ко, између осталог, осликава мурале доста сам обраћао пажњу на зграде које су прелепе, људи су љубазни и отворени“ то је Бенов први утисак о граду.


У Новом Саду боравио је недељу дана у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који повезује локалне и иностране уметнике у склопу припреме Новог Сада за годину титуле Европске престонице културе. Паралелно са тим Џонстон је на недавно одржаној PDP конференцији креативних медија био је један од учесника, где је држао предавања и радионице.
„Мислим да су дизајнери овде врло талентовани, PDP конференција је квалитетна и одлична. Слушао сам предавања и презентације, упознао сам доста младих људи који имају потенцијала, много ми се свидело. То је један од програма који итекако доприноси целокупној припреми Новог Сада као Европске престонице културе. Такође, допада ми се та идеја да различити уметници, који долазе у оквиру програма „Уметник у гостима“, имају прилике да стварају у Новом Саду, презентују свој рад у заједницама, држе радионице, предавања и обуке и преносе своје знање и идеје локалним уметницима“ рекао је Џонстон.

Управо је PDP конференција повезала Џонстона са станарима који су чули да се тражи фасада за његов мурал, а „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ побринуо се за обнову те фасаде.
Културна станица Еђшег и њено окружење, где је провео највише времена радећи, Џонстону се веома свидело, уз коментар да је ретко где у свету видео такве просторе.
„Мислим да је сјајно што постоје простори као што су културне станице, посебно за локално становништво које живи у окружењу, добро је што су ти простори отворени за заједнице, људи могу да их користе за разне активности и видим да су догађаји бројни. Конкретно овде у културној станици Еђшег допада ми се што је то пријатан простор за дружење, поред имате и кошаркашке терене, такви простори су заиста потребни сваком граду. Углавном сам видео по један такав простор у градовима које сам обилазио, али више њих, као у Новом Саду две културне станице, ретко“ рекао је Џонстон.


Програм „Уметник у гостима“ (Плантс АиР) део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и намењен је едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Са једне стране „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да раде и стварају у иностранству, а са друге омогућава страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.
PDP (Print, Design, Photography) конференција креативних медија већ 11 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце који у оквиру предавања и радионица едукују публику у области креативних медија, док путем конкурса PDP промовише рад студената и младих аутора.

Оставите одговор