Калеидоскоп представља једну од највећих светских савремених пијанистикиња – Момо Кодаму

Објављено у категорији: Вести

Након ванвременског наступа шпанског пијанисте Давида Морена, Калеидопскоп културе новосадској публици представља још једну звезду светске пијанистичке сцене, јапанску уметницу Момо Кодаму која ће наступити у оквиру фестивала „Piano City Novi Sad“. Пијанстикиња блиставе интернационалне каријере отвориће фестивал концертом у новосадској Синагоги, у петак, 7. септембра са почетком у 20 часова.

BBC Music Magazin ју је описао као уметницу којој музика тече кроз вене, док  њен, према речима, American record guide-а кристално чист звук чини програм хипнотишућим. Њен репертоар се протеже од класичних и романтичних периода до савременог стваралаштва. Има иза себе два албума снимљена за престижну издавачку кућу ECM, а долази у Нови Сад са подијума најпрестижнијих светских фестивала класичне музике као што су Вербиер, Марлборо, Тиволи и других.

Концерт је посвећен обележавању сто година од смрти композитора Клода Дебисија. 

Карте за овај догађај могу се набавити на GigsTix продајним местима и онлајн.

Наредног дана, публика ће се упознати и са творцем „Piano City“ концепта који долази из Берлина, Андреасом Керном. Човек који је класичну музику представио на најатрактивније начине одржаће свој концерт 8. септембра од 19 часова у КЦ Лабу.

 

Калеидоскоп културе у сарадњи са фестивалом „Piano City Novi Sad“ од 7. до 9. септембра, окупиће 120  учесника из 10 земаља. Пијанисти свих узраста – од ученика музичких школа, студената, аматера ентузијаста до уметника са интернационалном концертном каријером, одржаће више од 70 концерата класичне, џез, савремене и популарне музике.

За љубитеље street art уметности Калеидоскоп представља изложбу „Сапутници” која ће бити отворена у петак, 7. септембра у Музеју савремене уметности Војводине. Уметници ће радити у техници стенсила, велике формате портрета животиња као главне теме у концепту изложбе која се бави њиховом важном улогом у историји човечанства и потенцијалном доприносу развоја хуманизма у будућности.

Давид Морено одушевио је публику својим наступом у четвртак, 30. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Својим четрдесетпетоминутним наступом “купио” је Новосађане који су уз повике „браво” пратили сваки његов покрет, као и неустрашив плес његове кореографкиње и балерине Кристине Каљеха. Морено је у Нови Сад стигао у склопу „Plants Air – Artists in residence” програма. Овај програм за уметничке резиденције значајан је јер омогућава локалним уметницима да размене знања и искуства с колегама широм Европе. У склопу Калеидоскопа и тог програма, у Нови Сад стиже 21 уметник из Европе. Углавном доминирају размене уметника бивших, садашњих и будућих престоница културе. Такав концепт мобилности добар је како за уметнике тако и за Нови Сад који већ живи своју престоницу културе

Након Каравана, Новосађани као и бројни посетиоци ове недеље, испратиће представљање још једне културне станице. 8. септембра своја врата  отвориће дворац Еђшег а све у циљу отварања простора у којем суграђани могу да стварају. „Еђшег отвара врата” назив је манифестације којом ће у оквиру једног дана бити приказано мноштво програма као што су жонглерске и ботаничке радионице за децу, турнири у баскету 3 на 3, такмичење у брејк денсу и цртање мурала и графита, радионица танго плеса, као и наступ поп хора „Радио” и џез трија Ђорђа Обрадовића. 

 

 

Оставите одговор