Moda kao segment kreativnih industrija i umetnosti

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Internacionalni festival mode i dizajna – Serbia Fashion Week – biće održan od 24. do 29. aprila u Novom Sadu. Serbia Fashion Week predstavlja najveći modni festival na našim prostorima koji, kako ističu organizatori, beleži najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Aprilsko izdanje Nacionalne nedelje mode predstaviće dizajnere iz 20 različitih država sveta, ali i brojne dodatne programe koji doprinose edukaciji posetilaca o modi kao umetnosti.
Serbia Fashion Week prirediće otvaranje Nedelje mode kakvo do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji! Glavnim šetalištem novosadske Zmaj Jovine ulice prodefilovaće više od 250 manekena obučenih u modele 30 evropskih dizajnera. Spektakularno otvaranje Serbia Fashion Week-a uveličaće i nastup Simfonijskog orkestra „Novi Sad 2021”, nastup naše predstavnice na predstojećoj Evroviziji, Tijane Bogićević, kao i veličanstven nastup Dragoljuba Đuričića sa bubnjarima. Uz glavni, revijalni program koji će biti održan u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, Serbia Fashion Week organizuje i edukativne konferencije i seminare, takmičenje mladih talenata, kao i Show Room.
Moda svakako predstavlja segment kreativnih industrija i umetnosti, a ovakvi događaji doprinose podizanju kapaciteta kod domaćih dizajnera i radnika u modi. Predsednik Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković izjavio je da je velika stvar kada na jednom događaju povežete toliko evropskih država, a pre svega umentika. Kako je posebno naglasio, ovo je još jedan način na koji se povezujemo sa drugim evropskim gradovima, a posebno i sa nekim od Evropskih prestonica kulture koje će imati svoje predstavnike na Serbia Fashion Week-u.
– Kao što smo videli, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ je premijernim programom festivalskog dočeka Nove godine DVE.NOVE, tokom decembra 2016. godine uticala na povećanje posete evropskih turista za skoro 30% nego predhodne godine u isto vreme, pa verujemo da će i ovakvi događaji povećati posetu Novom Sadu i u drugim terminima – istakao je Milenković.

Ostavite odgovor