Tehnika glumca tema kulturne razmene

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Igor Pavlović, glumac Srpskog narodnog pozorišta, još jedan je kulturni radnik na razmeni u okviru projekta „Izvan zone komfora“ Fondacije „Novi Sad 2021“.

Igor učestvuje na 10. „Međunarodnoj letnjoj radionici Mihail Čehov“ koja se održava od 4. do 12. avgusta u hrvatskom gradu Grožnjanu, i na tom festivalu predstaviće vrednosti koje neguje projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Ovogodišnja tema radionice je „Odnos s publikom: Davanje – primanje – deljenje“. Učesnici dolaze iz različitih zemalja širom Evrope, dok su predavači Ted Pugh (SAD), Jessica Cerullo, (SAD), Dawn Arnold (SAD), Jesper Michelsen (Danska), Ulrich Meyer–Horsch (Nemačka), Suzana Nikolić, Hrvatska.

Susret različitih kultura, zajednička želja za istraživanjem, inspiracijom i učenjem stvaraju jedinstvenu atmosferu ove letnje radionice. 

Cilj razmene je podizanje stepena svesti o potrebi ovakvih radionica i u Srbiji i u perspektivi osnivanje dramskog eksperimentalnog studija u okviru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Međunarodna letnja radionica radi pod okriljem „Studiočehov Hrvatska“ koji je član organizacije „Mihail Čehov Evropa“ i već 10 godina organizuje radionice sa najpoznatijim evropskim i svetskim predavačima glumačke tehnike Čehov.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“ su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“. 

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu. 

 

Ostavite odgovor