Техника глумца тема културне размене

Објављено у категорији: Вести

Игор Павловић, глумац Српског народног позоришта, још један је културни радник на размени у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ Фондације „Нови Сад 2021“.

Игор учествује на 10. „Међународној летњој радионици Михаил Чехов“ која се одржава од 4. до 12. августа у хрватском граду Грожњaну, и на том фестивалу представиће вредности које негује пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Овогодишња тема радионице је „Однос с публиком: Давање – примање – дељење“. Учесници долазе из различитих земаља широм Европе, док су предавачи Ted Pugh (САД), Jessica Cerullo, (САД), Dawn Arnold (САД), Jesper Michelsen (Данска), Ulrich Meyer–Horsch (Немачка), Сузана Николић, Хрватска.

Сусрет различитих култура, заједничка жеља за истраживањем, инспирацијом и учењем стварају јединствену атмосферу ове летње радионице. 

Циљ размене је подизање степена свести о потреби оваквих радионица и у Србији и у перспективи оснивање драмског експерименталног студија у оквиру Српског народног позоришта у Новом Саду.

Међународна летња радионица ради под окриљем „Студиочехов Хрватска“ који је члан организације „Михаил Чехов Европа“ и већ 10 година организује радионице са најпознатијим европским и светским предавачима глумачке технике Чехов.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“ су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“. 

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству. 

 

Оставите одговор