Mobilnost radnika u kulturi: Muzej suvremene umjetnosti u Rijeci ugostio kustoskinju iz Novog Sada

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ podržala je još jednu novosadsku kustoskinju da u okviru projekta „Izvan zone komfora“ poseti Rijeku u cilju stručnog usavršavanja. Tijana Filipov ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine od 5. do 14. oktobra imala je priliku da vidi kako funkcioniše Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Ciljevi ove stručne posete bili su sticanje novih kontakata i umrežavanje sa kolegama, kao i umetnicima i kolegama saradnicima iz Rijeke (Hrvatska), upoznavanje sa načinom rada Muzeja kao i njegovim redovnim aktivnostima, upoznavanje sa savremenim načinima izražavanja vizuelne umetnosti i kulture, kao i načinima organizacija edukativnih sadržaja i radionica, sticanje novih iskustava, upoznavanje sa umetničkom scenom Hrvatske, ali i planiranje potencijalnih saradnji između dve institucije.

Tijana Filipov tokom posete upoznala se i sa radom Fondacije koja vodi projekat „Rijeka 2020 – Evropska prijestolnica kulture“.

Sa kolegama iz Muzeja u Rijeci ostvareni su i planovi za buduće saradnje, te planovi za dovođenje nekih od aktuelnih umetnika iz Hrvatske u Novi Sad, u okviru Risk Change projekta. Po povratku u Novi Sad, preneta su iskustva kolegama u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Pre svega, skrenuta je pažnja na savremene načine prezentacije kako kolekcija, tako i privremenih izložbi, ali i zastupljenost interakcije sa publikom, što je veoma značajno kako za privlačenje većeg broja redovnih posetilaca, šire i stručne javnosti, ali i za stvaranje nove publike.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je ukupno 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu.

Ostavite odgovor