Мобилност радника у култури: Музеј сувремене умјетности у Ријеци угостио кустоскињу из Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ подржала је још једну новосадску кустоскињу да у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ посети Ријеку у циљу стручног усавршавања. Тијана Филипов испред Музеја савремене уметности Војводине од 5. до 14. октобра имала је прилику да види како функционише Музеј модерне и сувремене умјетности у Ријеци.

Циљеви ове стручне посете били су стицање нових контаката и умрежавање са колегама, као и уметницима и колегама сарадницима из Ријеке (Хрватска), упознавање са начином рада Музеја као и његовим редовним активностима, упознавање са савременим начинима изражавања визуелне уметности и културе, као и начинима организација едукативних садржаја и радионица, стицање нових искустава, упознавање са уметничком сценом Хрватске, али и планирање потенцијалних сарадњи између две институције.

Тијана Филипов током посете упознала се и са радом Фондације која води пројекат „Ријека 2020 – Европска пријестолница културе“.

Са колегама из Музеја у Ријеци остварени су и планови за будуће сарадње, те планови за довођење неких од актуелних уметника из Хрватске у Нови Сад, у оквиру Risk Change пројекта. По повратку у Нови Сад, пренета су искуства колегама у Музеју савремене уметности Војводине. Пре свега, скренута је пажња на савремене начине презентације како колекција, тако и привремених изложби, али и заступљеност интеракције са публиком, што је веома значајно како за привлачење већег броја редовних посетилаца, шире и стручне јавности, али и за стварање нове публике.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“.

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је укупно 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству.

Оставите одговор