Mobilnost radnika u kulturi: novosadska kustoskinja u Makarskoj na usavršavanju

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Fondacija „Novi Sad 2021“ podržala je još jednu kustoskinju da u okviru projekta „Izvan zone komfora“ poseti Hrvatsku u cilju stručnog usavršavanja.

U periodu od 7. do 10. novembra, rukovodilac muzeološkog odeljenja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Milica Orlović Čobanov učestvovala je na 10. skupu muzejskih pedagoga Hrvatske u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva u saradnji sa Gradskom galerijom Antun Gojak u Makarskoj.

Milica Orlović Čobanov učešćem na Skupu, imala je priliku da se usavršava i stiče nova znanja i veštine na polju muzejske edukacije kao i da razmenjuje iskustva  sa kolegama iz drugih muzejskih institucija.

Milica Orlović Čobanov diplomirala je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Od aprila 2002. godine zaposlena je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu kao kustos-pedagog. Od 2011. godine je na poziciji Rukovodioca Muzeološkog odeljenja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Zadužena je za koordinaciju istraživačkog tima Spomen-zbirke, aktivnosti vezane za pedagoško-edukativni rad i pripremi i realizaciji obrazovnog, informativnog i propagandnog materijala u odnosima sa javnošću. Od 2003. godine autorka je Dečjih radionica Spomen-zbirke: Grafika u Spomen-zbirci, Mozaik u Spomen-zbirci, Priča u stripu, Kolaž i još po nešto, Igre i maštanja, Mali a Veliki ljudi, U ateljeu Nadežde Petrović i Vidosava Kovačević: slikarka osobenog poteza, kao i godišnjih izložbi radova studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu od 2002 do 2010. Takođe je radila i na nekoliko samostalnih projekata: Kolekcija Pavla Beljanskog – kod nas i u svetu (2003), Pavle Beljanski: diplomatija i umetnost (2005) i Zbirka odlikovanja Pavla Beljanskog (2009), Dodirni i oseti: deset umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog (2014), projekta namenjenog za slepe i slabovide osobe. Dobitnica je Nagrade za projekat godine Nacionalnog komiteta IKOM-a za izložbu Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu (2011) kao koautor projekta, zajedno s dr Jasnom Jovanov, upravnicom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Zvanje višeg kustosa odbranila je temom Kustoske prakse, u potrazi za novim komunikacijama 2013. godine. Član je Muzejskog društva Srbije i NK IKOM–a Srbije.

 

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig. Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“.

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu.

Ostavite odgovor