Mobilnost radnika u kulturi – razmena muzičkih potencijala

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta Fondacije „Izvan zone komfora“, Božidar Crnjanski, dirigent Novosadskog kamernog hora, ispred Akademije umetnosti učestvuje na 68. Festivalu mladih umetnika u Bajrojtu (Nemačka) u periodu od 1. avgusta 2018. do 13. avgusta 2018. godine.

Tokom boravka Crnjanski će voditi radionice baroknog hora pod mentorstvom prof. Freda Sjoberga, poznatog dirigenta iz Švedske. Baviće se stručnim tumačenjem jednog od bisera barokne vokalno-instrumentalne literature „Vespro della Beata Vergine“ Klaudija Monteverdija. Pored novosadskog hora u radionicama će učestvovati još 4 horska ansambla iz Švedske, Estonije, Grčke i Belgije, simfonijski orkestar iz Nemačke, i solisti iz Austrije, Danske i Velike Britanije u okviru „110 minuta muzike“.

Tokom boravka, ansambl Novosadskog kamernog hora pod rukovodstvom Crnjanskog održaće i četiri samostalna celovečernja koncerta kroz koje će predstaviti Novi Sad, kulturne kapacitete grada i vrednosti koje neguje projekat „Novi Sad 2021“.

Festival mladih umetnika u Bajrojtu postoji od 1950. godine. Događaj okuplja vrhunske mlade umetnike iz celog sveta koji učešćem u različitim muzičkim radionicama (kamerna muzika, hor, svetska muzika, literatura, orkestar, dirigovanje) imaju priliku da upoznaju različite muzičke tradicije, predstave muzičko nasleđe svoje zemlje i razmene iskustva i znanja.

Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg se ova razmena realizuje, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Ovo je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“. 

Fondacija „Novi Sad 2021“ u okviru projekta „Izvan zone komfora“ podržala je 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama i organizacijama obezbeđivanjem sredstava za projekte stručnog usavršavanja u inostranstvu. 

Ostavite odgovor