Mобилност радника у култури – размена музичких потенцијала

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта Фондације „Изван зоне комфора“, Божидар Црњански, диригент Новосадског камерног хора, испред Академије уметности учествује на 68. Фестивалу младих уметника у Бајројту (Немачка) у периоду од 1. августа 2018. до 13. августа 2018. године.

Током боравка Црњански ће водити радионице барокног хора под менторством проф. Фреда Сјоберга, познатог диригента из Шведске. Бавиће се стручним тумачењем једног од бисера барокне вокално-инструменталне литературе „Vespro della Beata Vergine“ Kлаудиjа Монтевердиjа. Поред новосадског хора у радионицама ће учествовати још 4 хорска ансамбла из Шведске, Естоније, Грчке и Белгије, симфонијски оркестар из Немачке, и солисти из Аустрије, Данске и Велике Британије у оквиру „110 минута музике“.

Током боравка, ансамбл Новосадског камерног хора под руководством Црњанског одржаће и четири самостална целовечерња концерта кроз које ће представити Нови Сад, културне капацитете града и вредности које негује пројекат „Нови Сад 2021“.

Фестивал младих уметника у Бајројту постоји од 1950. године. Догађај окупља врхунске младе уметнике из целог света који учешћем у различитим музичким радионицама (камерна музика, хор, светска музика, литература, оркестар, дириговање) имају прилику да упознају различите музичке традиције, представе музичко наслеђе своје земље и размене искуства и знања.

Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег се ова размена реализује, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Ово је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“. 

Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру пројекта „Изван зоне комфора“ подржала је 13 менаџера запослених у јавним културним установама и организацијама обезбеђивањем средстава за пројекте стручног усавршавања у иностранству. 

Оставите одговор