Moba za škole: Održana prva obuka

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru projekta „Moba za škole: Uključi se pronađi rešenje“, koji se realizuje u saradnji sa „OPENS 2019“  9, 10 i 11. avgusta održana je obuka za facilitatore u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Obuka je organizovana da bi facilitatori stekli potrebna znanja o participativnoj demokratiji i njenim mehanizmima, ali i veštinama rada sa različitim grupama ljudi.

Kroz obuku, polaznici su imali priliku da nadograde svoje profesionalne kompetencije specifičnim znanjima potrebnim za rad u projektima participativnog budžetiranja.

Veliki akcenat je stavljen na načine prepoznavanja potrebe omladine te su facilitatori obučavani da pružaju podršku mladima u procesu prepoznavanja tih potreba i procesu razvijanja ideja.

„Facilitatori su edukovane osobe koje će u program „Uključi se, pronađi rešenje“ voditi proces participativnog budžetiranja u srednjim školama. Uz njihovu podršku mladi će naučiti da prepoznaju potrebe zajednice i predlože rešenja kroz kreativni pristup problemima. Facilitatori će pomoći srednjoškolcima da razviju svoje ideje i na najbolji način iskoriste priliku da direktno utiču na promene u školi, kao sredini u kojoj provode veliki deo dana“, objasnila je Milica Rašković ispred „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ prilikom obraćanja polaznicima edukacije.

Projekat „Moba za škole“ deo je Aplikacione knjige projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Strateški je opredeljen ka transformaciji Novog Sada kroz uključivanje sugrađana, podsticanje demokratskog odlučivanja i razvijanju participativne demokratije među mladima u cilju realizacije aktivnosti od koristi za zajednicu.

Ostavite odgovor