Моба за школе: Одржана прва обука

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Моба за школе: Укључи се пронађи решење“, који се реализује у сарадњи са „OPENS 2019“  9, 10 и 11. августа одржана је обука за фацилитаторе у Културној станици Еђшег.

Обука је организована да би фацилитатори стекли потребна знања о партиципативној демократији и њеним механизмима, али и вештинама рада са различитим групама људи.

Кроз обуку, полазници су имали прилику да надограде своје професионалне компетенције специфичним знањима потребним за рад у пројектима партиципативног буџетирања.

Велики акценат је стављен на начине препознавања потребе омладине те су фацилитатори обучавани да пружају подршку младима у процесу препознавања тих потреба и процесу развијања идеја.

„Фацилитатори су едуковане особе које ће у програм „Укључи се, пронађи решење“ водити процес партиципативног буџетирања у средњим школама. Уз њихову подршку млади ће научити да препознају потребе заједнице и предложе решења кроз креативни приступ проблемима. Фацилитатори ће помоћи средњошколцима да развију своје идеје и на најбољи начин искористе прилику да директно утичу на промене у школи, као средини у којој проводе велики део дана“, објаснила је Милица Рашковић испред „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ приликом обраћања полазницима едукацијe.

Пројекат „Моба за школе“ део је Апликационе књиге пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Стратешки је опредељен ка трансформацији Новог Сада кроз укључивање суграђана, подстицање демократског одлучивања и развијању партиципативне демократије међу младима у циљу реализације активности од користи за заједницу.

Оставите одговор