Izložba umetničkih dela po izboru srednjoškolaca- jer „Mladi biraju“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Galerija Matice srpske organizovala je izložbu „Mladi biraju“ koju je samostalno osmislilo više od 20 srednjoškolaca u sklopu projekta „Mala škola muzeologije“ koji se realizuje uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021” kroz javni poziv „Publika u fokusu“, u godini u kojoj Novi Sad nosi titulu Omladinske prestonice Evrope. Izložba će biti simbolično otvorena 1. februara, na Dan grada.

Tokom nekoliko prethodnih meseci srednjoškolci su se upoznavali sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža, a kroz druženja su raspravljali o različitim interesovanjima mladih, da bi nakon toga usledila izložba.

Kroz tri teme „Vremeplov društva“, „Početak kraja“ i „A ko sam ja“ na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive.

Galerija Matice srpske je ovim projektom i izložbom želela da podstakne mlade ljude i omogući im da samostalno iskažu svoje ideje i stavove, daju drugačiji pogled na srpsku umetnost i trudom dođu do rezultata – izložbe kojom će se ponositi.

Tokom trajanja izložbe omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci izložbe moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope.

Ostavite odgovor