Изложба уметничких дела по избору средњошколаца- јер „Млади бирају“

Објављено у категорији: Вести

Галерија Матице српске организовала је изложбу „Млади бирају“ коју је самостално осмислило више од 20 средњошколаца у склопу пројекта „Мала школа музеологије“ који се реализује уз подршку Фондације „Нови Сад 2021” кроз јавни позив „Публика у фокусу“, у години у којој Нови Сад носи титулу Омладинске престонице Европе. Изложба ће бити симболично отворена 1. фебруара, на Дан града.

Током неколико претходних месеци средњошколци су се упознавали са различитим областима музејског рада. На радионицама са кустосима, конзерваторима, музејским едукаторима и менаџерима у култури сазнали су како ради музеј и које све могућности пружа, а кроз дружења су расправљали о различитим интересовањима младих, да би након тога уследила изложба.

Кроз три теме „Времеплов друштва“, „Почетак краја“ и „А ко сам ја“ на другачији начин су представили уметничка дела која се чувају у Галерији и сагледали културно наслеђе Србије из своје перспективе.

Галерија Матице српске је овим пројектом и изложбом желела да подстакне младе људе и омогући им да самостално искажу своје идеје и ставове, дају другачији поглед на српску уметност и трудом дођу до резултата – изложбе којом ће се поносити.

Током трајања изложбе омладински клуб ОПЕНС ће у саставу изложбе имати тзв. ОПЕНС зону, где ће сви посетиоци изложбе моћи да се упознају са идејом и програмима Новог Сада као Омладинске престонице Европе.

Оставите одговор