Млади амбасадори из Израела подржали кандидатуру Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Град Нови Сад је у среду, 6. маја, био домаћин делегацији младих амбасадора израелске културе. Делегацију су чинили успешни студенти и ђаци из Израела, који су посвећени промоцији израелске традиције и културе у иностранству и развоју интеркултуралног дијалога и размени културних образаца. Програм посете младих Израелаца, био је, пре свега, посвећен развоју културних веза између омладине Србије и Израела и даљем развоју односа између две државе.

Младим амбасадорима приређен је и пријем у Културном центру Новог Сада, где их је Сунчица Марковић, заменица директора Културног Центра, поздравила у име Центра, о раду и пројектима ове установе говорили су Вук Радуловић и Владимир Радмановић, а о Новосадској рацији, пројекту „Ледена тишина говори“ и Холокаусту причала им је проф. др Гордана Тодорић.

Посебну заинтересованост показали су за пројекат кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, са којим су такође имали прилику да се упознају. Чланови тима су их упознали са планираним и реализованим пројектима и наредним корацима и припремама. Млади амбасадори су са члановима тима разговарали о улози младих у поступку кандидатуре и о томе какву би улогу овај пројекат требало да има у стварању будуће културне публике. Председник амбасадорског клуба из Израела Исак Елдан рекао је да ова посета представља учвршћивање односа између Србије и Израела.

– Ученици и студенти који су посетили Нови Сад, видеће и упознаће културу овог града, али и своје вршњаке. У сарадњи са Амбасадом Израела планирамо да исту овакву посету организујемо и у Израелу, где ће српски ученици и студенти доћи код нас и ближе се упознати са нашом културом – рекао је Елдан, додавши да овом посетом Израел жели да подржи Нови Сад за кандидатуру Европске престонице културе за коју се припрема.

Након посете Културном центру Новог Сада, млади Израелци су посетили Градску кућу где их је примио помоћник градоначелника Мироје Јовановић, пожелевши им добродошлицу, додавши да ће Нови Сад увек неговати односе са Израелом. Господин Јовановић је истакао да је посебно срећан што су данас гости Новог Сада – млади из Израела.

 Ја се иначе бавим правним питањима и нисам задужен за примање иностраних делегација. Међутим, када сам чуо да долази делегација из Израела, иниситирао сам да ја будем домаћин. Ово због тога што гајим посебне симпатије према младима из Израела, још од времена када сам се дивио репортажи о младима који уче у склоништима у не тако давној прошлости и који успешно испуњавају своје ђачке обавезе. Можда је то била репортажа управо о вама – истакао је Јовановић.

Одговарајући на питање ђака, помоћник градоначелника је рекао да је Нови Сад уникатан због своје мултиетничности и да представља светли пример успешне међуетничке сарадње. Нагласио је да Нови Сад, по први пут после дужег времена бележи позитиван природни прираштај и подвукао да то и остали економски показатељи несумњиво потврђују позитивне резултате рада градске администрације.

– Оно чиме се посебно поносимо је ефикасан програм помоћи младима и омладинским организацијама, а могу рећи да се за ове намене издвајају значајна средства. Управо због тога сматрам да ћемо имати позитивне резултате у наредном периоду у смислу смањивања броја младих који напуштају територију наше општине – додао је.

Градски челници још једном су исказали посвећеност развоју интернационалних културних веза и истакли значај кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, као једног од најзначајнијих градских пројеката ове године.

Млади израелски ученици и студенти су се након пријема сусрели са ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај“, где је било речи о култури, традицији и сарадњи ова два народа. Ово је био и посебан повод за размену искустава и праксе и упознавање младих и развој нових културних веза. Посета младих Израелаца се завршила на леп начин, јер су они, фотографишући се са словима „Нови Сад 2021“ симболично пружили подршку кандидатури нашег града за Европску престоницу културе.

 

Оставите одговор