Međunarodni dan volontera – Novosadski volonterski servis (NVS)

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Međunarodni dan volontera, 5. decembar, danas će biti obeležen nizom manifestacija, kako bi se skrenula pažnja na značaj takvih aktivnosti i njihovu vrednost. Ipak, izrazi volonter, volontiranje, volonterstvo – često u našem društvu imaju negativnu konotaciju. Kontekst u kome se nalazi volonterstvo kod nas neretko je negativan, praćen mnoštvom predrasuda i stereotipa koji degradiraju njegov značaj i vrednost. Zbog toga je zadatak Lokalnog volonterskog servisa i promocija vrednosti volontiranja.

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, a motiv za njegovo kreiranje je zadovoljavanje potreba za volonterskom kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

Međutim, kako volonterski rad pruža mnogo više od isključivo angažovanja ljudskih dobrovoljnih snaga, očekuje se kreiranje stabilnog lokalnog volonterskog servisa nakon što titule prestonica isteknu.

Dakle, cilj uspostavljanja Novosadskog volonterskog servisa je razvijanje jedinstvenog lokalnog centra za volonterski rad.

Veliki izazov za uspostavljanje volonterskog rada na lokalnom nivou predstavlja rigidnost institucija/organizacija/udruženja, odnosno njihova otvorenost ka volonterstvu. Lokalni volonterski servis bi trebalo da svojim programom promocije obuhvati i predoči dobrobiti volonterstva, usmeravajući lokalne partnere na edukaciju i usavršavanje veština u oblasti volonterskog menadžmenta.

Jedan od prvih koraka ka stvaranju sistemski uređenog modela Novosadskog volonterskog servisa, nedavno je sproveden kroz održavanje pet okruglih stolova u Novom Sadu sa ciljem predstavljanja modela servisa i prikupljanja sugestija od strane volontera i organizatora volontiranja – institucija, udruženja i ustanova koje se bave različitim segmentima društva.

“Ideja je bila da čujemo organizatore volontiranja, ali i volontere, kako im se čini volonterski servis, koja su njihova iskustva, šta bi dodali, šta isključili. Posebno koji su standardi za kvalitetan rad LVS (lokalnog volonterskog servisa). Hteli smo da konkretizujemo priču time što smo se i ograničili oblastima volontiranja i to na pet sektora: omladinu, kulturu, zdravstvo, sport i zaštitu životne sredine“, objašnjava Vojislav Prkosovački, koordinator Novosadskog volonterskog servisa.

Nakon organizacije pet okruglih stolova sa preko 100 učesnika i preko 50 organizacija i institucija koji su učestvovali u analizi modela ovog servisa u Novom Sadu, ideja je da se rezultati prikažu na Konferenciji koju organizujemo 8. decembra.

Planirano je da se tokom Konferencije predstave zaključci sa okruglih stolova, priručnik o volonterskom menadžmentu koji treba da izađe iz ovog projekta, ali i da se predstave partneri iz OPENS-a i Fondacije „Novi Sad 2021“, lokalni volonterski servisi i kancelarije za mlade iz Srbije, i predstavnici drugih evropskih prestonica, kako bi govorili o svojim iskustvima.

 

Ostavite odgovor