Међународни дан волонтера – Новосадски волонтерски сервис (НВС)

Објављено у категорији: Вести

Међународни дан волонтера, 5. децембар, данас ће бити обележен низом манифестација, како би се скренула пажња на значај таквих активности и њихову вредност. Ипак, изрази волонтер, волонтирање, волонтерство – често у нашем друштву имају негативну конотацију. Контекст у коме се налази волонтерство код нас неретко је негативан, праћен мноштвом предрасуда и стереотипа који деградирају његов значај и вредност. Због тога је задатак Локалног волонтерског сервиса и промоција вредности волонтирања.

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерском кадром током реализације активности престоница.

Међутим, како волонтерски рад пружа много више од искључиво ангажовања људских добровољних снага, очекује се креирање стабилног локалног волонтерског сервиса након што титуле престоница истекну.

Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

Велики изазов за успостављање волонтерског рада на локалном нивоу представља ригидност институција/организација/удружења, односно њихова отвореност ка волонтерству. Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента.

Један од првих корака ка стварању системски уређеног модела Новосадског волонтерског сервиса, недавно је спроведен кроз одржавање пет округлих столова у Новом Саду са циљем представљања модела сервиса и прикупљања сугестија од стране волонтера и организатора волонтирања – институција, удружења и установа које се баве различитим сегментима друштва.

“Идеја је била да чујемо организаторе волонтирања, али и волонтере, како им се чини волонтерски сервис, која су њихова искуства, шта би додали, шта искључили. Посебно који су стандарди за квалитетан рад ЛВС (локалног волонтерског сервиса). Хтели смо да конкретизујемо причу тиме што смо се и ограничили областима волонтирања и то на пет сектора: омладину, културу, здравство, спорт и заштиту животне средине“, објашњава Војислав Пркосовачки, координатор Новосадског волонтерског сервиса.

Након организације пет округлих столова са преко 100 учесника и преко 50 организација и институција који су учествовали у анализи модела овог сервиса у Новом Саду, идеја је да се резултати прикажу на Конференцији коју организујемо 8. децембра.

Планирано је да се током Конференције представе закључци са округлих столова, приручник о волонтерском менаџменту који треба да изађе из овог пројекта, али и да се представе партнери из ОПЕНС-а и Фондације „Нови Сад 2021“, локални волонтерски сервиси и канцеларије за младе из Србије, и представници других европских престоница, како би говорили о својим искуствима.

 

Оставите одговор