Матера: Како да комшијски дијалог буде још бољи

Објављено у категорији: Вести

Шта чини комшијски дијалог? Како нас повезују музика, кување, плес, књига, уметност? Како можемо још више да се активирамо, помогнемо једни другима и допринесемо нашој заједници, нашем граду?

То ћемо сазнати 31. маја, када, кроз својеврсно дружење у нашим културним станицама, Свилари и Еђшегу, будемо обележили Европски дан комшија. Како бисмо спремно дочекали тај дан, али и годину титуле и били што бољи у активирању заједнице, представнице пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ биће гошће у Матери, у Италији 24. и 25. маја.

Представнице пројекта и наших културних станица, простора који су отворени управо са циљем активирања заједница кроз културу, имаће прилике да се упознају са програмима који обухватају учешће грађана у креирању уметности и културе, али и стварања комшијског дијалога. Такође, оне ће представити више програма које „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ спроводи са циљем развоја публике, као што су Новосадски волонтерски сервис, Нова места за укључивање грађана у уређење малих јавних простора, Шетње кроз наслеђе и други.

Кроз искуства других представника Европских престоница културе, као и грађана, који ће такође бити укључени у дискутовање и радионице у Матери, рађају се нове идеје, које ће подстаћи још веће учешће грађана у културним програмима у Новом Саду, како би у 2021. активизам био у пуном капацитету, а касније и важан легат града.

Матера, као овогодишња Европска престоница културе, свој програм у великој мери заснива на учешћу градјана и њиховом повезивању на различитим пољима уметности, културе, друштвеног активизма.

Оставите одговор