Лотрекова инспирација и Лотрек као инспирација: До 20. јула још два догађаја у Свилари

Објављено у категорији: Вести

Како је стрип инспирисан контроверзним француским уметником? Зашто је Лотрек важан за афирмацију плаката? Колико је, својом револуцијом у уметности, допринео модерним уметничким правцима? Шта би модерна уметност била без Лотрека?

На ту тему стрип цртач, Градимир Смуђа, заједно са публиком дискутоваће сутра, 18. јула, у културној станици Свилара, од 20.21 час.

Новосађанин Градимир Смуђа, добитник специјалног признања за допринос српском стрипу, објавио је четири стрип албума инспирисан Лотреком. Приче о Лотреку „Кућа (бордел) муза“, први пут су изашле 2004. године, а својевремено су красиле странице „Политикиног забавника“.

Изложбу Лотрекових радова у културној станици Свилара до сада је посетило око 3.000 људи, а сви који нису, до суботе 20. јула имаће прилике да виде његова дела.

На затварању изложбе Лотрекове звезде
Ноћни живот Монмартра – кабареи, барови, бордели, светлост позорнице, плес и музика раскошних забава и наступа на прелазу векова – то је била свакодневница Анрија де Тулуза Лотрека, па и његова инспирација. Својим плакатима, цртежима, сликама и графикама, овековечио је звезде париских „простора забаве“ потпуно новим ликовним изразом, којим је одушевио, али и шокирао јавност.

Ко су биле Лотрекове звезде? Ком друштвеном миљеу су оне припадале? Како их је уметник сачувао од заборава?

Тим питањима бави се треће и последње стручно вођење кроз Лотрекову изложбу „Лотрекове звезде“ за које ће бити задужена историчарка уметности, Ивана Растовић, 20. јула са почетком у 20 сати и 21 минут у новосадској Свилари.

Оставите одговор