„Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Petnaestak srednjoškolaca iz šest nacionalnih zajednica proteklog vikenda, 10. i 11. novembra, bili su učesnici dvodnevne radionice u Novom Sadu koja je održana u okviru projekta „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv”. Projekat realizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, a njegov cilj je da doprinese formiranju vlastitog identiteta mladih i očuvanju sopstvenog kulturnog nasleđa.

Istovremeno ovaj projekat će nastojati da izgradi proaktivni odnos mladih prema institucijama kulture kroz učešće u kulturnim sadržajima i razvoju buduće publike. Tokom trajanja ovog projekta mladi pripadnici vlaške, češke, bunjevačke, srpske, rusinske i romske zajednice prethodnog vikenda su bili učesnici socioloških radionica o identitetu u multinacionalnoj sredini. Istovremeno u nedelju pre podne (11. novembra) su obišli najznačajnija arhitektonska zdanja u Novom Sadu koja svedoče o multikulturalnom životu  Evropske prestonice kulture 2021.

Krajem novembra isti srednjoškolci će učestvovati u radionicama fotografije kako bi se kroz omiljeni medij mladih, fotografiju, podstaklo njihovo kreativno izražavanje.

Predviđeni završetak projekta planiran je za sredinu 2019. godine kada će biti organizovana izložba fotografija koje će prirediti pripadnici šest nacionalnih zajednica, a izložba će  biti organizovana u Petrovcu na Mlavi, Beloj Crkvi , Subotici i u Novom Sadu.

 

 

Ostavite odgovor