„Културно наслеђе кроз мој објектив“

Објављено у категорији: Вести

Петнаестак средњошколаца из шест националних заједница протеклог викенда, 10. и 11. новембра, били су учесници дводневне радионице у Новом Саду која је одржана у оквиру пројекта „Културно наслеђе кроз мој објектив”. Пројекат реализује Завод за културу војвођанских Русина уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, а његов циљ је да допринесе формирању властитог идентитета младих и очувању сопственог културног наслеђа.

Истовремено овај пројекат ће настојати да изгради проактивни однос младих према институцијама културе кроз учешће у културним садржајима и развоју будуће публике. Током трајања овог пројекта млади припадници влашке, чешке, буњевачке, српске, русинске и ромске заједнице претходног викенда су били учесници социолошких радионица о идентитету у мултинационалној средини. Истовремено у недељу пре подне (11. новембра) су обишли најзначајнија архитектонска здања у Новом Саду која сведоче о мултикултуралном животу  Eвропске престонице културе 2021.

Крајем новембра исти средњошколци ће учествовати у радионицама фотографије како би се кроз омиљени медиј младих, фотографију, подстакло њихово креативно изражавање.

Предвиђени завршетак пројекта планиран је за средину 2019. године када ће бити организована изложба фотографија које ће приредити припадници шест националних заједница, а изложба ће  бити организована у Петровцу на Млави, Белој Цркви , Суботици и у Новом Саду.

 

 

Оставите одговор