Kulturni centar ugostio učesnike samita „Jedan svet mladih“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U duhu svoje otvorenosti ka svim kulturnim dešavanjima u gradu, institucijama i pojedincima, Kulturni centar Novog Sada danas je domaćin učesnicima samita „Jedan svet mladih“, koji u našem gradu borave kao gosti festivala Egzit i Milene Milićević, ambasadora-koordinatora za region Evrope.

„Youth Fair“ je najmasovnija manifestacija na svetu sa preko 1200 učesnika iz 120 zemalja, a učesnici ovog samita, njih 30, iz 20 različitih zemalja, danas su gosti Kulturnog centra Novog Sada koji je pružio logističku i finansijsku podršku realizaciji projekta i ustupio svoje prostorije za deo aktivnosti ovog samita.

Ovaj prostor u kojem se vi sada nalazite je „Tribina mladih“. Tako se nekada, pre 60 godina zvala i ova institucija. U svojoj prošlosti, Tribina mladih je bila mesto mladih stvaralaca koji su, u komunističko vreme, upravo ovde imali slobodu izražavanja u potpuno demokratskom duhu za koji su se sami uporno borili. Dakle, novosadska Tribina mladih bila je, od Rige do Vladivostoka, poznata kao bastion slobode. Od kada sam došao na čelo ove ustanove, zalagao sam se da se posvetimo u potpunosti mladima. Da ovde izlažu svoje radove mladi ljudi, da organizujemo tribine na kojima će mladi sučeljavati svoja mišljenja, da najboljima ovde pružimo priliku da rade i dr. Stoga, moje je neizmerno zadovoljstvo što vas, mlade iz celog sveta, mogu da pozdravim upravo ovde, da vam poželim srećan rad u radionici koju su vam vaši domaćini organizovali, kao i da vas obavestim da smo za vas pripremili i projekcije dva filma. Želim vam lep provod i na Egzitu, i u Novom Sadu, poželeo je dobrodošlicu učesnicima preduzetničke radionice „Pravljenje zajednice i osnaživanje reputacije na internetu“, direktor Kulturnog centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj.

Prisutnima ovog samita se obratio i mr Darko Polić, član ekspertskog tima pri kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, koji je ukratko predstavio rad Kulturnog centra i napore koji se ulažu u procesu kandidature za dobijanje ove titule.

Kulturni centar Novog Sada je za večeras od 19 sati organizovao filmsku projekciju u Velikoj sali Kulturnog centra za naše posetioce, učesnike samita „Jedan svet mladih“. Biće prikazan film „Novi Sad – otvoren grad“ koji je snimljen u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, kao i film „Kenedi se ženi“ u režiji velikog novosadskog umetnika Želimira Žilnika.

Ostavite odgovor