Култура у покрету #6: Велосипедом кроз Нови Сад

Објављено у категорији: Вести

Кандидатура Новог Сада за Европску престоницу културе укључиће и вековну традицују неговања културе бициклизма по којој је Нови Сад, као равничарски град, препознатљив.

Још давне 1894. године у Новом Саду отворена је прва продавница бицикaла, а 1900. одржане су прве трке.

Данас, Нови Сад је један од ретких градова у региону који омогућава рентирање бицикaлa, а покрет Критична маса којим се промовише вожња бициклом као забаван и здрав начин превоза, месечно окупља више стотина Новосађана свих узраста.

У циљу промоције кандидатуре Новог Сад за Европску престоницу културе 2021. године израђен је постамент бицикла – велосипеда по узору на први бицикл провозан новосадским улицама, а који ће бити постављен на више места у Новом Саду, где ће посетиоци моћи да се попну и фотографишу, тачније добију осећај како је некада изгледала вожња бициклом.

Велосипед ће најпре бити постављен на Штранду (5-25. августа) да би се од 25. августа могао видети код „Брод Театра“, новог програмског простору СКЦ-а.

Током септембра и октобра месеца овај бицикл моћи ће да „провозају“ и становници Новог насеља, Детелинаре и других делова града, о чему ће јавност бити детаљно обавештена.

Оставите одговор