Kultura u pokretu #1

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Nonet na limanskoj pijaci

Novosađani koji su se u subotu 27. juna pre podne uputili na Satelitsku, Futošku ili Limansku pijacu bili su iznenađeni. Umesto uobičajenih tezgi i neobaveznog razgovora zatekli su i 9 profesionalnih pevača koji su ih obradovali spletom starogradskih pesama, a sve to u okviru promotivnih aktivnosti kandidature grada Novog Sad za titulu Evropske prestonice kulture.

– Novi Sad je nekada bio prestonica kulture u Jugoslaviji i celoj Evropi – rekla nam je jedna sugrađanka nostalgično. Zaista, osmesi na licima, pokazali su da je ovo jutarnje iznenađenje Novosađanima prijalo, te su i zapitali da li ovakve aktivnosti mogu da budu i češće. Neke od naših sugrađanki su i same zapevale, a mnogi su priznali da ih dugo nisu prošli žmarci.

Nakon nastupa na pijacama Novosadski nonet predstavio je kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture u okviru karavana „Moja Srbija“, koji se istog dana popodne održao na gradskoj plaži „Štrand“.

Kultura u pokretu je program koji će uključiti niz promotivnih aktivnosti kako bi Novosađanima približili kulturne sadržaje. Već 12. jula najmlađe sugrađane obradovaćemo lutkarskim predstavama na igralištima, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Novi Sad se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, a ta titula može doprineti osnaživanju kulturne vitalnosti grada, te poboljšati internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada.

Ostavite odgovor