Корзо – Нови Сад због културе зауставио булевар у самом центру

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад је синоћ, налик европским престоницама, зауставио саобраћај у једном од најпрометнијих булевара због културе. Корзо је поново извео Новосађане, у духу 20. година, прошлог века, који су уживали у скоро двосатном концерту класичне музике под ведрим небом, чиме су обрисане границе елитне културе.


Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Микице Јевтића отворио је концерт Дворжаковим „Карневалом“ а на бини им се након тога придружио виолиниста Роберт Лакатош, који је извео две композиције Пабла де Сарастеа и Камија Сен Санса.
Мислим да је овај концепт извођења класичне музике на отвореном сјајна идеја да се приближимо широј публици, као и млађој популацији тако да мислим да је ово одлична прилика јер овако свако може да ужива у концерту“ рекао је Лакатош.


Пијанисткиња Рита Кинка одушевила је публику извођењем „Рапсодије у плавом“ Џорџа Гершвина уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра. Кинка је пре наступа истакла да је концерт обострано задовољство и публике и музичара да под ведрим небом, у центру Новог Сада уживају у нечему лепом и занимљивом.
„Овај догађај је најава године титуле Европске престонице културе и мислим да треба да буде још оваких догађаја, и пре и после те 2021. да не буде само та година круна свега, а после тога потоп, него да иде даље и да људи почну да цене културу и да знају шта се дешава, јер до сада се дешавало да људи нису били довољно обавештени о неком дешавању. За некога ко први пут слуша концерт класичне музике, ово је одлично јер изводимо дела познатих композитора, што може бити пелцер за младе, а старији да виде да постоји неки други начин изражавања, а не само у концертним дворанама“ рекла је Кинка.


Корзо је један од кључних догађаја програмског лука „Калеидоскопа културе“ који је почео 24. августа и трајаће до 30. септембра, а обухвата преко 400 догађаја, на 80 локација.
„На неки начин са овим концертом подижемо капацитете, не само развоја публике, већ показујемо да је Нови Сад један од ретких градова, који овако једну важну саобраћајницу може да подреди култури, јер када кажемо да ли је један град европска престоница културе, то не значи да треба да га доживљавамо као Беч, Париз, Лондон, који то већ јесу. Титулу европске престонице културе носе они градови који то желе да буду. Тај Корзо који носи извођачку музику, заправо је једно од пет идентитетских места „Калеидоскопа културе“. Ове године смо већ започели са Подграђем, обележили архитектуру, затим смо имали причу са Чарлијем Чаплином и Загребачком филхармонијом и обележили визуелну уметност, а сада извођачка на један леп и спектакуларан начин“ истакао је директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.


Следећи кључан догађај је већ у уторак, 17. септембра кад ће у Новом Саду на две локације бити отворене две велике изложбе дизајна.
Железничку станицу оживеће изложба швајцарског дизајна „Swiss style now“ која ће симболично бити отворена у 20.21 час и трајаће до 15. октобра. У оквиру изложбе Новосађанима ће бити представљен и пројекат „Ова зграда говори истину“ победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.
Велику изложбу „Иновативни фински дизајн“ свечано ће отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта, 17. септембра у 13 сати у културној станици Еђшег, а публика ће моћи да је види све до 22. септембра.
Све информације можете пронаћи овде.

Оставите одговор