Korisne informacije

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „NEUTRALNO“

Dijalog o novim kulturnim prostorima

9. i 10. maj 2018.

Novi Sad

 

O Novom Sadu

Novi Sad je glavni grad pokrajine Vojvodine, drugi najveći grad u Srbiji, a od oktobra 2016. godine nosi i titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Prepoznatljiv i jedinstven, Novi Sad decenijama unazad neguje multikulturalnost (u Novom Sadu živi 26 nacionalnih manjina), umetnost, znanje i kulturu.

Najvažnije kompetetivne prednosti Novog Sada su izuzetan geografski položaj na srednjem toku Dunava, blizina Fruške Gore i  činjenica da je značajan privredni, upravni i kulturni centar regiona.

U epohi prosvećenosti i modernizma središte srpske kulture i stvaralaštva, sa Maticom srpskom kao najstarijom srpskom kulturnom i naučnom institucijom, Novi Sad je danas moderan, univerzitetski, kulturni, turistički, naučni, politički i administrativni centar. Grad muzeja, galerija i pozorišta, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja.

 

Studio „M“

Studio „M“ je studio i koncertna dvorana – jedan od simbola Novog Sada. Izgradnja zgrade, čija je ideja da najpre bude veliki studio Radio Novog Sada, započela je 1959. godine, a zvanično je otvorena 1965. godine.

Akustika koju ovaj prostor poseduje jedna je od najvažnijih karakteristika što je uticalo na to da se upravo u Studiju „M“ održi veliki broj koncerata različitih stilova, domaćih i internacionalnih klasičnih i alternativnih muzičkih sastava.

 

Praktične informacije

 

Šta posetiti u Novom Sadu? Koji su omiljeni kafići Novosađana? Gde se najbolje jede u gradu? Koji smeštaj preporučujemo?

Na sva ova pitanja, odgovore nudi zvanični sajt Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Gradski prevoz

Iako je u Novom Sadu sve, maltene, na dohvat ruke, i rado preporučujemo šetnju, za one koji žure, pripremili smo i informacije o mreži gradskih autobuskih linija, taksi službama i rent-a-car uslugama.

Više info ovde.