Отворен позив за међународни програм „Tandem Cultural Capitals”

Објављено у категорији: Вести

Организација „Тандем за културу“ у сарадњи са седам Европских престоница културе, укључујући и Фондацију „Нови Сад 2021“, отворила је конкурс „Tandem Cultural Capitals” за све професионалце у области културе, културне менаџере, слободне уметнике, непрофитне организације, асоцијације, студентне, установе културе са идејом упознавања, сарадње, размене искустава, развоја културних садржаја и нових, европских пројеката.

Напредовање у послу, повезивање са другим колегама, нове идеје, покретање заједничких културно-уметничких пројекта, неке су од идеја програма „Tandem Cultural Capitals”, партнерског пројекта седам бивших или будућих Европских престоница културе, Леуварден (Холандија), Галвеј (Ирска), Ријека (Хрватска), Елефсина (Грчка), Каунас (Литванија), Веспрем (Мађарска) и Нови Сад (Србија), у оквиру ког је локални носилац пројекта Фондација „Нови Сад 2021”.

Рок за пријаву је 28. април 2019. а заинтересовани то могу да учине путем линка: https://www.tandemforculture.org/  

Кроз напредовање културних организација, установа, асоцијација, њихови представници доприносе својим градовима, односно Европским престоницама културе, што је такође један од циљева пројекта, који ће бити реализован у три фазе у периоду од јуна до новембра 2019.
„Тандем партнерски форум” односно први састанак и радионице, на којима ће бити обрађени начини умрежавања, као и релеватна питања о Европским престоницама културе и њиховој културној сцени, биће одржани од 10. до 14. јула у Ријеци, када ће, међу изабранима на конкурсу, бити одређени „Тандем” партнери, који ће заједно радити на идејама за пројекте, који ће имати европску димензију.
Од јуна до новембра „Тандем” партнери имаће задатак да одаберу неколико дана у оквиру којих ће угостити једни друге у својим градовима, односно Европским престоницама културе, да би се од 19. до 22. новембра сви поново састали у Леувардену и презентовали резултате посета, као и идеје за нове, заједничке пројекте. Након тога, искуства са “Тандем партнерског форума” учесници ће имати прилике да презентују у својим градовима.

Фондација „Нови Сад 2021“ позива све уметнике и културне раднике да се пријаве за овај конкурс и да заједно са колегама из других Европских престоница културе допринесу развоју квалитетних уметничких пројеката којима ће се градови представити као центри европске културе.

„Tandem Cultural Capitals” програм од 2011. нуди културне садржаје, идеје и прилику за прекограничне сарадње на европским пројектима у области културе, а тренутно у оквиру њега сарађује око 350 европских културних менаџера, који заједно раде на културно-уметничким пројектима.

Оставите одговор