Европски комесар Наврачич: све похвале за пројекат Нови Сад 2021

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад је угостио једну од водећих особа у реализацији Европске године културног наслеђа, господина Тибора Наврачича, европског комесара за културу, младе, образовање, и спорт. Када први човек европске културе посети Европску престоницу културе на њеном свечаном отварању, то је велика ствар за тај град. Посета Новом Саду и директна подршка европског комесара г. Наврачича досадашњим припремама за Европску престоницу културе 2021. је утолико значајнија јер потврђује да су резултати већ видљиви и то већ  само две године од добијања престижне титуле.

Да је Нови Сад значајан на европској културној мапи сведочи чињеница да је господин Наврачич први пут борави у Новом Саду. Он се срео на састанку са доносиоцима одлука у Новом Саду и то градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драганом Милошевић, чланом Градског већа за културу Далибором Рожићем, али и председницом Управног одбора и директором фондације „Нови Сад 2021“ Тијаном Палковљевић Бугарски и Немањом Миленковићем. Досадашње резултате, пројекте који промовишу и подстичу очување богатог културног наслеђа у Новом Саду и будуће планове пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“  представио је Вук Радуловић, руководилац сектора за међународну сарадњу.

Током обраћања медијима, европски комесар Наврачич је изјавио: „То што ће Нови Сад 2021. године бити Европска престоница културе је значајно како за Србију, тако и за грађане Европске уније, зато што ће Новом Саду омогућити да макар те године буде део Европске уније и да успешно обележи све оне вредности које ЕУ сама по себи обележава. После састанка могу да потврдим да су власти на свим нивоима, као и тим Фондације, спремно стали иза овог великог пројекта. Уверили су ме да су урадили, али да и даље раде све што је у њиховој моћи како би тај пројекат спровели до краја на најбољи начин. Надам се да ћу и ја као грађанин Мађарске, земље суседа, имати прилику да уживам у програмима 2021. године која ће бити спектакуларна како за Нови Сад и Србију, тако и за Европску унију“.

 

У сусрет двогодишњици титуле Европске престонице културе, Фондација „Нови Сад 2021“ организовала је конференцију „Европи у наслеђе“ којом се прикључује паневропској иницијативи обележавања године културног наслеђа.

Дводневна конференција угостиће и Снешку Квадфлих-Михаиловић, генералну секретарку организације „Европа Ностра“, водеће организације која промовише културно и природно наслеђе Европе и која важи за „глас свих оних који верују да је културно наслеђе основа економије, друштва, културе, животне средине и добробити за будућност Европе“.

 

Наредне три године обележиће шест градова из окружења који ће носити титулу европске престонице културе: Матера и Пловдив 2019, Ријека 2020. и Темишвар, Елефсина и Нови Сад 2021. године. Одлуком да ова два висока ЕУ представника посете исклучиво Нови Сад потврда су подршке успешном и добром рада на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор