Одабрани кандидати за одлазак у Јапан – трећи круг у 2019. години

Објављено у категорији: Вести

У оквиру трећег круга програма размене „Кизуна“ у 2019. години двојица кандидата изабрана су да крајем новембра отпутују у Јапан где ће спровести свој студијски и истраживачки рад.

Кандидати су:

Ненад Савин – оснивач невладине организације „Rebuild Collective Novi Sad“, чији је главни циљ неговање културе и уметности у области стрипова и локалне музичке сцене. Његовов главни задатак је успостављање директне комуникације и истраживање могућности сарадње за промоцију јапанске културе у Србији. Главни фокус је на манга-стриповима, аниме-филмовима, позоришту и филмској продукцији.

Ненад Шапоња – власник и уредник издавачке куће АГОРА и председник Удружења књижевника Новог Сада, која се бави промоцијом домаће и стране књижевности. Песник, књижевни критичар и писац кратких форми. Објавио је следеће књиге Гиоцонда (1990), Бедекер сумња (1997), Одрази варке (1993), Очигледност (1996), Изгледам, дакле нисам (2018) и др. Циљ је његовог одласка у Јапан је промоција књиге „Shoplifters“ познатог јапанског аутора Хироказу Коре-еда на српском језику. Узевши у обзир да је по књизи снимљен и филм који је премијеру имао у Кану 2018. године, идеја је да се ова промоција уради мултимедијално.

Програм „Кизуна“ реализује „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у сарадњи са организацијом „ЕУ – Јапан Фест“.

Задатак пројекта „Кизуна“ је подстицање размене и сарадње између домаће и јапанске културне сцене, прилика за уметнике и културне раднике да стичу нова искуства, путују, добију нове идеје, упознају колеге и покрену нове пројекте.

До сада је 20 радника у култури боравило и радило у Јапану у оквиру програма „Кизуна“.

Селекцију међу одабраним кандидатима прави конкурсна комисија, која потом предлоге шаље организацији „ЕУ – Јапан Фест“ на потврду, након чега се доноси коначна одлука о одабиру кандидата. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.

Јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано је отворен, а тим „Нови Сад 2021“ наставља рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

 

Оставите одговор