Odabrani kandidati za odlazak u Japan – treći krug u 2019. godini

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru trećeg kruga programa razmene „Kizuna“ u 2019. godini dvojica kandidata izabrana su da krajem novembra otputuju u Japan gde će sprovesti svoj studijski i istraživački rad.

Kandidati su:

Nenad Savin – osnivač nevladine organizacije „Rebuild Collective Novi Sad“, čiji je glavni cilj negovanje kulture i umetnosti u oblasti stripova i lokalne muzičke scene. Njegovov glavni zadatak je uspostavljanje direktne komunikacije i istraživanje mogućnosti saradnje za promociju japanske kulture u Srbiji. Glavni fokus je na manga-stripovima, anime-filmovima, pozorištu i filmskoj produkciji.

Nenad Šaponja – vlasnik i urednik izdavačke kuće AGORA i predsednik Udruženja književnika Novog Sada, koja se bavi promocijom domaće i strane književnosti. Pesnik, književni kritičar i pisac kratkih formi. Objavio je sledeće knjige Gioconda (1990), Bedeker sumnja (1997), Odrazi varke (1993), Očiglednost (1996), Izgledam, dakle nisam (2018) i dr. Cilj je njegovog odlaska u Japan je promocija knjige „Shoplifters“ poznatog japanskog autora Hirokazu Kore-eda na srpskom jeziku. Uzevši u obzir da je po knjizi snimljen i film koji je premijeru imao u Kanu 2018. godine, ideja je da se ova promocija uradi multimedijalno.

Program „Kizuna“ realizuje „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u saradnji sa organizacijom „EU – Japan Fest“.

Zadatak projekta „Kizuna“ je podsticanje razmene i saradnje između domaće i japanske kulturne scene, prilika za umetnike i kulturne radnike da stiču nova iskustva, putuju, dobiju nove ideje, upoznaju kolege i pokrenu nove projekte.

Do sada je 20 radnika u kulturi boravilo i radilo u Japanu u okviru programa „Kizuna“.

Selekciju među odabranim kandidatima pravi konkursna komisija, koja potom predloge šalje organizaciji „EU – Japan Fest“ na potvrdu, nakon čega se donosi konačna odluka o odabiru kandidata. Ukupan iznos finansijskog granta za realizaciju studijskog putovanja za aplikante iznosi 100.000 jena.

Javni poziv za program „Kizuna“ kontinuirano je otvoren, a tim „Novi Sad 2021“ nastavlja rad na razvoju predloženih projekata sa svim prijavljenim kandidatima kako bi pružili pomoć pri sastavljanju uspešnih aplikacija.

 

Ostavite odgovor