„Калеидоскоп културе“: Викенд протекао у духу омладинског ангажованог театра

Објављено у категорији: Вести

Девет извођења, пет представа, четири средње школе, културна станица Свилара, много талентованих младих људи – то је у кратким цртама опис протеклог Фестивала омладинског ангажованог театра.

У оквиру „Калеидоскопа културе“ током два дана, 20. и 21. септембра представе су биле распоређене у Карловачкој гимназији, гимназијама „Лаза Костић“ и „Светозар Марковић“ и ШОСО „Милан Петровић“, што је било од посебног значаја за организаторе.
„Најважнији аспект фестивала је то што смо једну представу одиграли у ШОСО „Милан Петровић“ и што је фестивал био интернационалан. То је била сјајна прилика да млади из Новог Сада дебатују са вршњацима и вршњакињама из неколико ЕУ држава о важним друштвено-политичким темама и да се информишу о вредностима и проблемима Европске уније. Добар показатељ је и то што су се млади доста укључивали и учествовали у дебатама организованим након представа, а разговори су се настављали и после дебата, на ходницима школа“ рекао је Бојан Милосављевић, координатор пројекта ЕYЕ-Net у оквиру ког је реализован Фестивал омладинског ангажованог театра.


Поред четири школе, са којима је, према речима организатора, остварена сјајна сарадња, гостујуће представе су одигране и у културној станици Свилара.
Театри који су учествовали на Фестивалу омладинског ангажованог театра стигли су из Будимпеште, Вараждина, Марибора и Падове.


Значај фестивала, огледа се и у повезивању младих из Новог Сада са вршњацима из различитих европских земаља, који су се дружили, помагали једни другима око постављања представа, ишли у обилазак града, што посебно доприноси припреми за годину титуле Европске престонице културе 2021.

Фестивал је део пројекта ЕYЕ-Net (European Youth Engagement Network – Европска мрежа за ангажовање младих) одобрен и финансиран у оквиру европског програма Европа за грађане. Пројекат траје од септембра 2018. до децембра 2019. и укључује 16 партнерских организација из 5 држава: Србије, Хрватске, Словеније, Италије и Мађарске. Водећи партнер је Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Оставите одговор