„Калеидоскоп културе“: Block party у четири новосадска кварта негује активизам и хип-хоп културу

Објављено у категорији: Вести

Нови догађај у оквиру „Калеидоскопа културе“ оживљава квартове у различитим деловима града. Block party, овог као и наредна два викенда, кроз хип-хоп културу, покреће Новосађане на Кеју, Лиману, Сајмишту, Новом насељу.

Први Block party заказан је за петак, 30. август, у 18.30 часова, а локација је двориште између улица Београдски кеј и Марка Миљанова, где ће атмосферу некадашњег Block party-ја, који је популарност стекао ’70. година у Америци, оживети хип-хоп плесачи, цртачи графита, као и специјални гост из Словачке, street-art уметник Јурај Дјуриш.

За ђускање побринуће се плесачи удружења „Groove“, за музику и читав програм дј Zupany и аниматор МC Banzae из екипе „Streetwise“, а читавој организацији Block party-ја доприноси и Удружење грађана „Кошница“, организација ПерАрт уз велику подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

„У нашој земљи људи су генерално мало информисани о хип-хоп култури. Постоје и разне предрасуде, те нам је циљ окупљања како децентрализација дешавања и упознавање наших пратилаца са различитим новосадском квартовима, тако и анимација житеља тих квартова и представљање активности путем којих млади, а и стари, на један здрав и квалитетан начин могу да проведу своје слободно време, те се повежу као заједница. Кроз активности ћемо се осврнути и на очување менталног здравља и подржати новосадски центар Срце, а такође и обележити последњи дан фестивала савременог плеса и перформанса „Покретница“ који је у току у нашем граду“ каже Весна Пашћановић, оснивач плесног удружења „Groove“.

Следећи Block party биће већ у суботу, 31. августа у 18.30 часова, у такозваном „Бронксу“ на Лиману 2, у дворишту између улица Драгише Брашована и Раваничке.

Организатори ће, кроз „Калеидоскоп“, идеју подстицања окупљања различитих новосадских локалних заједница, децентрализације културе и промоције хип-хопа као субкултуре, наставити у још два дела града:
На Сајмишту 14. септембра у 18 сати у дворишту између Булевара Ослобођења и улице Бранимира Ћосића и Новом насељу 21. септембра у дворишту између улица Партизанских база и Стевана Христића, такође у 18 часова.

Калеидоскоп културе је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Оставите одговор