Калеидоскоп културе у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Уз више од 1000 уметника, 400 програма у које ће бити укључено преко 60 организација из Новог Сада на више од 80 локација у граду од 25. августа до 30. септембра одржава се „Калеидоскоп културе“.

Калеидоскоп је дело заједничког креирања простора и програма културе, којим се кроз различите уметности представља јединствена слика различитости и разноликости Новог Сада.

Наш град добија лето богато културним дешавањима у јединственом облику, облику Калеидоскопа. Концепт којим се јачају капацитети за припрему Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. у виду Калеидоскопа почиње 25. августа, када је заказано свечано отварање код Кинеске – омладинско креативног полиса и Чешког магацина и трајаће до краја септембра.

Већ у првој недељи Калеидоскопа, Новосађане и бројне туристе очекују узбудљиви културни програми као што су свечано отварање Калеидоскопа, Караван – покретна културна станица која ће на различитим локацијама приказати пет врста уметности, све стране страственог танга и милонга под звездама у склопу фестивала „Нови Сад – Танго град”, класична музика под отвореним небом у оквиру НЕкласичног фестивала класичне музике „НЕО”, вече руске музике уз предиван наступ мецосoпрана Елене Манистине из Бољшој театра из Москве и Гудачког Квартета „ТАЈЈ“, Отворена изложба „Мајска скупштина – 170 година касније“, Отварање поставке Кроз Умбрију 1938/2018, Савремени графички роман као нова визуелно-наративна форма и Сликање и презентације у склопу XII сазива Колоније таписериста „Бошко Петровић”.

У наредних пет недеља Нови Сад ће се представити културом и уметношћу кроз бројне постојеће, али и нове садржаје. Кроз архитектуру, књижевност, извођачку уметност, примењену и визуелну уметност публика ће уживати у несвакидашњим перформансима иностраних и домаћих уметника на више од 80 локација. Само неки од занимљивих програма Калеидоскопа су отварање нових места – Чешки магацин, Корзо и Еђшег, музички концерти од класичне до рок музике, позоришне представе “Крваве свадбе”, ”Пепељуга”, луткарска представа за одрасле “Затвореник и шестопрсти”, савремени циркус, интересантне изложбе широм Новог Сада као што су “Сапутници”, “Нова места”, медијске инсталације, савремени плес, филм приказан на традиционалне и још до сада невиђене начине и бројне друге садржаје. 

 

 

Оставите одговор