Јединством до европских титула

Објављено у категорији: Вести

На одржаној конференција за новинаре у дворцу „Еђшег“ поводом симболичног спајања два тима (OPENS 2018  и Нови Сад 2021), која ће се заједничким напорима борити да  Нови Сад постане омладински и културни центар у Европи,  представљени су резултати рада на апликацији за ЕПК 2021. године и најављен је OPENS Day, који ће се одржати 16. октобра. Конференцију је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са чланом Градског већа за културу Вањом Вученовићем. Осим њих обратили су се и председник Организационог одбора за реализацију иницијативе за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021. Немања Миленковић и шеф тима задужен за апликацију пројекта Нови Сад 2021 Момчило Бајац

– Заједно и јединствено наступамо у свим подвизима и напорима да наш град, Нови Сад, постане Европска престоница културе 2021. У тај процес укључене су све институције, јавни сектор, невладин сектор и различити нивои власти, како би се на најбољи начин промовисала култура Новог Сада. Као модеран, средњоевропски град, град вредних и пристојих људи, град са манирима, град са будућношћу, Нови Сад има шта да понуди другима. По многим мерилима Нови Сад је најбољи град у земљи за живот и једна од најбољих туристичких дестинација у овом делу Европе, која константно бележи повећање броја домаћих и страних гостију. Сваке године нам расте наталитет, прилив становништва, а поред тога што смо и студентски град, поседујемо јединствени дух, енергију и шарм. Ја сам убеђен да ће и ребрендирање града, односно устоличење правог имиџа Новог Сада, као одличног кандидата за ЕПК 2021. и кандидата за Омладинску престоницу Европе 2018. године, утицати и на промоцију целе земље и региона. Оптимиста сам и поносан сам на мој тим и на чињеницу да смо цео овај процес кандидатуре растеретили од дневне политике и укључили невладин сектор, стручне људе из свих сфера. На дан обележавања 71 године од ослобођења града, 23. октобра, ми ћемо симболично предати нашу апликацију. Чињеница да нас је подржало више европских градова, значи да и други виде Нови Сад као озбиљног кандидата и да препознају наш квалитет – рекао је градоначелник Милош Вучевић и захвалио се свима који раде на овом пројекту, као и медијима на подршци.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић рекао је да је изузетно поносан, јер је тим за кандидатуру за ЕПК 2021. дошао до краја једног битног процеса, односно до краја прве фазе која је кључна за даљи пут ка тој престижној титули.

– Свега тога не би било да није било пре свега, вере и напора градоначелника Вучевића који је од првог дана активно и лично ангажован у целом процесу. Ова титула је битна не само за Нови Сад, већ и за целу Србију и сматрам да ће она допринети развоју целокупне културе у нашој земљи. Имали смо срећу да од почетка имамо тим који квалитетно и активно ради на апликацији и припреми кандидатуре. Показали смо много озбиљности и одлучности да направимо апликацију које се нико у Новом Саду неће стидети и која ће бити пример потенцијалним градовима који претендују на ову титулу у будућности. Наравно, оно што посебно одушевљава и што прави разлику у односу на све наше претходнике је то да смо имали довољно одлучности да деполитизујемо стручни рад на пројекту. Хвала целокупној културној јавности Града Новог Сада која је препознала значај овог пројекта и која активно учествује у свим детаљима везаним за кандидатуру, јер је ово пројекат целог града и свих грађана – рекао је Вања Вученовић и истакао да би титула ЕПК омогућила свеукупни културни, економски и привредни развој Новог Сада.

Да идемо јединством до победе истакао је и председник Организационог одбора за реализацију иницијативе за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021. године и вођа пројекта Омладинска престоница Европе OPENS 2018 Немања Миленковић. Он је рекао да би добијање ове две престижне титуле за Нови Сад значило да поново буде оно што он и заслужује.

– Верујем да Нови Сад неформално и јесте престоница културе, као и омладинска престоница Европе, а очекујем да то и формално потврдимо. У овом својеврсном такмичењу, треба да се боримо и победимо. Покренули смо бројне процесе у омладинским организацијама и културној политици Града, а кроз те две приче можемо још много тога да урадимо за наш град – рекао је Миленковић. Он је на конференцији најавио и OPENS Day, који ће се одржати 16. октобра и који симболично представља отварање Youth Creative Polis-а у тзв. Кинеској четврти у Новом Саду.

– OPENS Day заправо и служи као визуелизација тога како желимо да Кинеска четврт изгледа у будућности. Она има свој шарм и сјајан положај близу Дунава и кампуса, плаже Штранд и Лиманског парка. Свакако треба ревитализовати оне објекте који имају своју вредност, а унети и нови кретивни принцип кроз нову архитектуру, која би носила причу Youth Creative Polis и креативних индустрија – истакао је Миленковић.

Шеф тима задужен за апликацију пројекта Нови Сад 2021 Момчило Бајац представио је делове из апликације којом ће се Нови Сад кандидовати за Европску престоницу културе. Он је истакао да је стручни тим визију града представио у четири културне туре кроз Нови Сад – Бастион креативности, Youth Creative Polis, Дунавски блуз и Војводина на длану. На тај начин  ће бити омогућено да уз помоћ савремених информационих технологија, посетиоцима буде представљена авантура кроз Нови Сад, како би сами створили сопствену слику о граду. Он је упутио све заинтересоване на два интернет портала www.novisad2021.rs и www.kulttura.rs.

 

Оставите одговор