Jasna evropska dimenzija kao put do titule!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Kako je jedan od ključnih elemenata kriterijuma pripreme kandidature za Evropsku prestonicu kulture snažna evropska dimenzija, tim koji sarađuje na projektu Novi Sad 2021 pozvao je stručnjake u domenu kandidatura za Evropsku prestonicu da sa novosadskim timom podele svoja iskustva.

 

Rad na novom konceptu kandidature - manja

 

Radni sastanci sa evropskim stručnjacima doneli su novu dimenziju projektu Novi Sad 2021. Na radionicama održanim 7, 8. i 9. aprila gostovali su mnogobrojni stručnjaci, među kojima i Kristijan Potiron, jedan od vodećih francuskih i evropskih stručnjaka za pitanja razvoja umetnosti na javnim prostorima i participativnosti građana u kulturnim projektima. Potiron je trenutno direktor Centra za savremenu umetnost u Bratislavi, a do sada je učestvovao u realizaciji dva projekta Evropske prestonice kulture. Njemu su se pridružili i Petr Šimon, menadžer za međunarodne projekte pri projektu Plzen 2015, Vladimir Ham, zamenik gradonačelnika Osijeka i lider projekta Osijek 2020, kao i Marton Meheš, umetnički direktor projektnog tima Evropske prestonice kulture Pečuj 2010.

 

kolaz sastanka

Kristijan Potiron, Petr Šimon, Vladimir Ham i Marton Meheš

 

Prvog dana radnog sastanaka, 7. aprila, predstavljeni su dosadašnji rezultati i koncept projekta Novi Sad 2021, razgovaralo se o mogućnostima, prednostima, manama kao i pristupu samoj aplikaciji.

Drugog dana predstavljeni su projekti nekadašnjih prestonica i kandidata Plzen, Košice, Pečuj i Osijek. Nakon toga, predstavljeni su preliminarni rezultati rada na strategiji grada, koju je predstavio Goran Tomka, član istraživačkog tima koji radi na kreiranju strategije kulturnog razvoja grada Novog Sada. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Akademije umetnosti iz Novog Sada, koji su aktivno učestvovali u diskusiji koja je usledila nakon predstavljanja projekata.

Trećeg dana bilo je reči o radu na “bid-book-u”, načinu predstavljanja programa i projekata. Razgovaralo se o konceptualnim i vizuelnim rešenjima ovog dokumenta, a stavljen je akcenat na način i metodologiju rada.

Radni sastanci su pomogli timu EPK 2021 da prepozna evropsku dimenziju i na najbolji način nastavi dalje u realizaciji najznačajnijeg kulturnog projekta u Evropi!

 

Goran Tomka o stanju u kulturi na teritoriji grada Novog Sada - manja

Goran Tomka

 

Novi Sad je nedavno zabeležio uspeh na međunarodnoj sceni ušavši u finale za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Grad Novi Sad je doneo odluku da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, kada će ona po prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije.

Novi Sad 2021 je platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada. Ovaj projekat treba pre svega da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja koji moraju biti usvojeni.

Ostavite odgovor