Јасна европска димензија као пут до титуле!

Објављено у категорији: Вести

Како је један од кључних елемената критеријума припреме кандидатуре за Европску престоницу културе снажна европска димензија, тим који сарађује на пројекту Нови Сад 2021 позвао је стручњаке у домену кандидатура за Европску престоницу да са новосадским тимом поделе своја искуства.

 

Rad na novom konceptu kandidature - manja

 

Радни састанци са европским стручњацима донели су нову димензију пројекту Нови Сад 2021. На радионицама одржаним 7, 8. и 9. априла гостовали су многобројни стручњаци, међу којима и Кристијан Потирон, један од водећих француских и европских стручњака за питања развоја уметности на јавним просторима и партиципативности грађана у културним пројектима. Потирон је тренутно директор Центра за савремену уметност у Братислави, а до сада је учествовао у реализацији два пројекта Европске престонице културе. Њему су се придружили и Петр Шимон, менаџер за међународне пројекте при пројекту Плзен 2015, Владимир Хам, заменик градоначелника Осијека и лидер пројекта Осијек 2020, као и Мартон Мехеш, уметнички директор пројектног тима Европске престонице културе Печуј 2010.

 

kolaz sastanka

Кристијан Потирон, Петр Шимон, Владимир Хам и Мартон Мехеш

 

Првог дана радног састанака, 7. априла, представљени су досадашњи резултати и концепт пројекта Нови Сад 2021, разговарало се о могућностима, предностима, манама као и приступу самој апликацији.

Другог дана представљени су пројекти некадашњих престоница и кандидата Плзен, Кошице, Печуј и Осијек. Након тога, представљени су прелиминарни резултати рада на стратегији града, коју је представио Горан Томка, члан истраживачког тима који ради на креирању стратегије културног развоја града Новог Сада. Састанку су присуствовали и представници Академије уметности из Новог Сада, који су активно учествовали у дискусији која је уследила након представљања пројеката.

Трећег дана било је речи о раду на “bid-book-у”, начину представљања програма и пројеката. Разговарало се о концептуалним и визуелним решењима овог документа, а стављен је акценат на начин и методологију рада.

Радни састанци су помогли тиму ЕПК 2021 да препозна европску димензију и на најбољи начин настави даље у реализацији најзначајнијег културног пројекта у Европи!

 

Goran Tomka o stanju u kulturi na teritoriji grada Novog Sada - manja

Горан Томка

 

Нови Сад је недавно забележио успех на међународној сцени ушавши у финале за Европску престоницу културе за 2021. годину. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Град Нови Сад је донео одлуку да се кандидује за титулу Европске престонице културе 2021. године, када ће она по први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније.

Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени.

Оставите одговор