Извештај са конференције „Креативна економија и развој 2021“

Објављено у категорији: Вести, Извештаји

Јучерашња конференција „Креативна економија и развој 2021“ имала је за циљ да подржи напоре града Новог Сада у освајању титуле Европске престонице културе 2021.године. Скретање пажње јавности на кандидатуру Града и повезивање три сектора – јавног, привредног и доносиоца одлука кључни су резултати ове конференције којом се указало на важност заједничког планирања будућности и све ширу улогу културе у том процесу.

Нови Сад има основу за развој сектора креативних индустрија и то треба да искористи за излазак из економске кризе, један је од закључака у оквиру прве теме конференције. Пример добро осмишљених и реализованих пројеката је град Сибињ у Румунији, који је смањио стопу незапослености управо помоћу заједничке сарадње грађана и институција.

У оквиру теме „Модели удруживања и финансијски трендови као основни предуслови економске и културне конкурентности града“ указано је на важност смањивања ризика улагања и хитност развоја инструмената државне подршке по моделу Европске уније. Такође је истакнуто да и сами носиоци креативних идеја треба да буду спремни да преузму одређене пословне ризике. Неопходно је промовисати концепт друштвено одговорног пословања, подстицати мала, средња и велика предузећа, и у пројекат кандидатуре укључити целокупну локалну заједницу.

Брендирање идентитета Новог Сада као будуће престонице културе од изузетне је важности, јер бренд привлачи туристе, а добро брендиран град је онај који је пре свега атрактиван својим грађанима. „Нови Сад има велики број знаменитости“, рекао је Петер Лангер, директор Европске дунавске академије у немачком граду Улму, „а једна од њих је Дунав као најважнија тачка Европе“.

Други дан конференције окупио је представнике јавних институција на Европском, регионалном и локалном нивоу који су истакли различите потенцијале града и указали на правце кретања његовог културног развитка. Јавне и независне инситуције културе суочавају се са проблемом опстанка и придобијања разноврсне публике, а кандидатура Града за Европску престоницу културе биће платформа да се ови проблеми плански, заједничким улагањем превазиђу и то управо развојем културе партиципације свих грађана.

Титула културне престонице допринеће да Нови Сад постане приступачнији град за све, да се потенцијали културног наслеђа као што је земљана архитектура искористе за његов развој и позиционирање на културној мапи Европе. Развој креативних индустрија и ИТ сектора довео је до великих промена које мора да прати и образовање. У прилог томе говоре хабови и коворкинг простори који су почели да се развијају у Новом Саду а чији су представници говорили у оквиру ове конференције. Креативни сектор дислоциран из центра града, постао је централна тачка комуникације са људима.

Као оперативни резултат конференције усвојена је Повеља о креативној економији и развоју града Новог Сада 2021 која представља усаглашен став заинтересованих страна о значају Европске престонице културе за град Нови Сад и скуп препорука за постизање дугорочних ефеката које ће титула Европске престонице културе 2021. имати на културни, економски и друштвени живот града.

Оставите одговор